18 daagse groepsrondreis Maleisië - Borneo (Sabah)

Maleisië

18 daagse groepsrondreis Maleisië - Borneo (Sabah)

Omschrijving

De mooiste jungle van Azië!

Deze reis start samen met de Maleisië-Borneo (Sarawak) reis in West-Maleisië. We ontdekken de bruisende stad Kuala Lumpur en zoeken de koelte op in de hooglanden van Cameron Highlands, waar we genieten van de prachtige uitzichten over de theeplantages. Een bijzonder moment is de high tea die we nuttigen in een voormalig Brits landhuis met mooi uitzicht. Ook ontdekken we het eiland Penang, een smeltkroes van culturen. Dit zie je in het straatbeeld en bij de eetstalletjes, waar je heerlijk én veilig kunt eten.

Reisschema:

15/05/2020 € 2.849,-  
21/07/2020 € 3.369,-  
22/09/2020 € 2.879,-  
13/10/2020 € 2.829,-  

 

Opgelet, de prijzen hierboven zijn richtprijzen, deze reisorganisator werkt met dagprijzen die voortdurend veranderen! Informeer naar de dagprijs!

 

Boeking

Programma

DAG 1 Amsterdam - Kuala Lumpur

We vertrekken vanaf Schiphol en vliegen non-stop met KLM naar Kuala Lumpur, hoofdstad van Maleisië. 

 

DAG 2 Kuala Lumpur

Reisafstand 70 km/circa 1,5 uur in de bus

We komen aan op de luchthaven en worden verwelkomd door de reisleider. We worden naar ons hotel gebracht, waar we kennis maken met de rest van de groep van de deelnemers van de Maleisië - Borneo Sarawak tour.

Na het inchecken en het opfrissen in het hotel gaan we gezamenlijk naar een rooftop bar voor een welkomst drankje wat je door FOX wordt aangeboden. Kuala Lumpur (of KL zoals de locals het noemen) kent veel hoogbouw en op vele gebouwen zijn rooftop bars gevestigd. Een geweldig uitzicht gegarandeert! Vervolgens gaan we dineren in een typisch Chinees restaurant.

 

DAG 3 Kuala Lumpur

Reisafstand 70 km/circa 1,5 uur in de bus

Vandaag gaan we de stad verkennen!  De bruisende hoofdstad laat een mooie mix van oost en west zien, met enerzijds prachtige koloniale gebouwen en anderzijds moderne winkelcentra. 

We beginnen de verkenning van de stad bij de indrukwekkende Batu Caves, de eeuwenoude hindoegrotten met vele prachtige heiligdommen waar hindoeistische pelgrims komen om kokosnoten, bloemen of fruit te offeren. Aan de voet van de 272 treden tellende trap staat het 43 meter hoge, met goud vergulde beeld van Sri Subramaniam. Pas op de apen die hier rond lopen, het zijn echt brutale apen die zelfs een flesje cola open kunnen maken. 

Ook zien we een aantal Hindoeïstische tradities bij de Batu Caves. Zo zien we de spectaculaire bereiding van teh tarik, proeven roti canai en zien hoe Indiase dames een sari doek tot kledingstuk wikkelen. Wie wil kan een henna handversiering laten zetten.

Vervolgens zien we o.a. het Nationaal Monument, het Koninklijke Paleis, het in Moorse stijl gebouwde station en het Merdeka plein, het hart van het koloniale centrum, met de enorme Maleisische vlag en het Sultan Abdul Samad gebouw.

Malesië en tin zijn nauw met elkaar verbonden en daarom brengen we een bezoek aan de Royal Selangor Pewter fabriek om het hele productieproces van de tinnen voorwerpen, van gieten tot graveren, te aanschouwen. Tevens is er een klein museum.

We eindigen de tour bij de wereldberoemde Petronas Towers, hét boegbeeld van Kuala Lumpur.

Optioneel kan je de Petronas op tot aan het skydeck. Hiervoor is het zeer raadzam om vooraf dit al te reserveren bij FOX aangezien er maar een beperkt aantal kaartjes per dag beschikbaar zijn en die ver van te voren al uitverkocht zijn. 

 De rest van de middag is ter vrije besteding.

Optionele Excursie

 • Fietstocht KL by night met Mike Bike
 • Kuala Lumpur Tower en Chinatown
 • Vuurvliegjes

 

DAG 4 Kuala Lumpur

Vandaag een heerlijke vrije dag in Kuala Lumpur.

Je kunt zelf door de stad struinen, shoppen, relaxen, of je maakt één van de optionele excursies. Zo kun je naar Malacca, een stad ten zuiden van Kuala Lumpur. Deze stad staat op de werelderfgoed van USESCO en heeft in het verleden veel buitenlandse heersers gekend, zoals de Britten en de Portugezen. De culturele invloeden hiervan zijn er nog steeds terug te vinden. De Queen Victoria fontein, de Saint Paul's Church, de klokkentoren en de Porta di Santiago.  Ook de Nederlanders hebben hier hun sporen nagelaten, wat te zien is in het oude centrum met de voormalige residentie van de gouveneur van de VOC, het Hollandse Stadthuys. Erg leuk is om een boottocht over de rivier te maken en een wandeling door Jonker Street.

Optionele Excursie

 • Malakka
 • Kuala Lumpur Tower en Chinatown
 • Fietstocht KL by night met Mike Bike

 

DAG 5 Kuala Lumpur - Cameron Highlands

Reisafstand 198 km/circa 3,5 uur in de bus

We rijden richting onze volgende bestemming, het op een hoogte van 1300 tot 1800 m gelegen Cameron Highlands. Dit gebied bestaat uit glooiende hellingen met fruit- en theeplantages, met bossen en jungle bedekte heuvels, kassen, stadjes met koloniale huizen en Orang Asli dorpjes. Een adembenemend mooi landschap. Het gebied heeft het hele jaar door een koel en vochtig klimaat.

Onderweg bekijken we de Lata Iskandar waterval en bezoeken we een Orang Asli dorpje. De Orang Asli zijn de oorspronkelijke bewoners van Maleisië die nog een semi-nomadisch leven leiden. Ze laten ons zien hoe ze omgaan met hun traditionele jachtwapen, de blaaspijp.

Op een zeer stijlvolle plek met een prachtige tuin en een geweldig uitzicht krijg je een heerlijk high tea aangeboden. Je voelt je hier een echte Britse landlord of landlady. 

We verblijven twee nachten in het in de natuur gelegen sfeervolle hotel Strawberry Park, voorzien van alle comfort.

 

DAG 6 Cameron Highlands

Op de vruchtbare grond in de Cameron Highlands wordt van alles verbouwd; thee, bloemen en fruit. We bezoeken een theeplantage en zien hoe de theebladeren van de pluk via het drogen, snijden, fermenteren en zeven tot thee verwerkt worden.

Ook bezoeken we een lokale fruit- en groentemarkt waar de produkten uit de omgeving te koop aangeboden worden en gaan we naar een aardbeienboerderij. De aardbeien zijn hier heerlijk

De middag is ter vrije besteding en heb je de gelegenheid om prachtige wandelingen te maken, die vanuit het hotel worden georganiseerd (optioneel) of om met de jeep naar het Mossy Forest te  rijden en daar te wandelen (optioneel). 

Optionele Excursie

 • De Mossy Forest tour

 

DAG 7 Cameron Highlands - Ipoh - Kuala Kangsar - Penang

Reisafstand 248 km/circa 5 uur in de bus

We laten de koele heuvels achter ons en gaan op weg naar het eiland Penang. Dit eiland is een ware smeltkroes van culturen en dat is goed terug te zien in de stad Georgetown. Het is een interessante mix van invloeden van Chinezen, Indiërs en zelfs de Britten uit het koloniale verleden.

Onderweg bezoeken we net buiten Ipoh de prachtige grottempel Perak Tong. Hier bevinden zich talrijke boeddhabeelden. In de sultan stad Kuala Kangsar maken we een fotostop bij Masjid Ubudiah, één van de mooiste moskeeën van het land door de vergulde koepel, het witte Italiaanse marmer en de ligging aan de rivier Kangsar. Ook maken we een stop bij het Iskandariah Paleis, de residentie van de huidige sultan. 

In de middag aankomst in Penang, waar we de stad Georgetown ontdekken. De stad is enorm in ontwikkeling en wordt steeds interessanter, onder andere door de verrassende street art die je tegenkomt! We bezoeken het rijkversierde Khoo Kong Si clan huis en de Street of Harmony, waar alle religies in één straat te vinden zijn. Ook bezoeken we de Clan jetties, complete dorpen op palen boven het zeewater, waar Chinese vissersfamilies van oudsher wonen. 

We verblijven de komende twee nachten in hotel Bayview. Bij aankomst in het hotel word je getrakteerd op een welkomst drankje. Neem ook zeker eens een kijkje en/of een drankje op het rooftop terras van het hotel. Een geweldig uitzicht over Penang!

 

DAG 8 Penang

Een hele dag om Penang op eigen gelegenheid te verkennen. Maak bijvoorbeeld een trishaw atocht door Georgetown met zijn koloniale gebouwen, sfeervolle Chinatown en de wijk Little India met vele zijde- en specerijenwinkels. Ook kan je een bezoek brengen aan Kek Lok Si, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië of aan Penang Hill met mooie uitkijkpunten  en diverse activiteiten. Houd je van streetart? Vraag dan in het hotel om een gratis plattegrond met daarop een route waarop je van de streetart kunt genieten.

In Red Garden, nabij het hotel vind je een foodmarket met talloze 'hawker-stalletjes' waar je voor spotprijzen heerlijk én veilig kunt eten. Georgetown is een heerlijk stadje om zelf te ontdekken en lekker rond te slenteren.

Optionele Excursie

 • Georgetown per trishaw
 • Rainbow Skywalk
 • Penang Hill en Kek Lok Si tempel tour

 

DAG 9 Penang - Kota Kinabalu

Reistijd circa 2,5 uur per vliegtuig en 30 minuten per bus

In de ochtend nemen we afscheid van de Sarawak groep en stappen we op de vlucht naar Kota Kinabalu op het dichtbegroeide groene eiland Borneo. Kota Kinabalu, ook wel afgekort tot 'KK', is de hoofdstad van de provincie Sabah. Ons hotel ligt op korte afstand van KK Waterfront, de gezellige boulevard met restaurantjes en cafés met terrassen aan de zeezijde. Hier genieten we van een heerlijke cocktail en een diner, terwijl de zon in de Zuid-Chinese Zee ondergaat.

 

DAG 10 Kota Kinabalu

Vandaag brengen we een bezoek aan Mari Mari Cultural Village, dat op korte afstand buiten de stad ligt. Het is een openluchtmuseum, waarin de verschillende stammen die op Sabah leven uitgelicht worden. Op een hele leuke manier maken we kennis met het leven van stammen als de Bajau of de Rungus, waarna we getrakteerd worden op een heerlijke lunch. Wanneer we weer terug zijn in Kota Kinabalu, hebben we gelegenheid om bijvoorbeeld rond te struinen op de bekende Filipino markt, waar allerlei souvenirs worden aangeboden.

 

DAG 11 Kota Kinabalu - Sandakan - Selingan Turtle Island

Reistijd circa 45 minuten in het vliegtuig en circa een uur in de boot

We vertrekken vroeg voor een korte vlucht naar Sandakan. Dit is de tweede stad van Sabah. Vanaf de luchthaven worden we naar het vertrekpunt van de boot gebracht die ons naar Selingan Eiland brengt.

Selingan is onderdeel van het Turtle Islands National Park, welke uit drie eilanden bestaat die zo'n 40 kilometer uit de kust liggen. Op Selingan komen de majestueuze zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen op het strand. Die worden dan door de park ranger uitgegraven en verplaatst naar het opvangcentrum. In de avond zijn we, onder begeleiding van een Park Ranger, met een beetje geluk stille getuige van het leggen van de eieren, maar ook het uitkomen ervan in het opvangcentrum en het weer vrijlaten van de jonge schildpadjes is een indrukwekkende ervaring.

De middag is ter vrije besteding en kan je heerlijk relaxen aan het zwembad of het strand of snorkelen in de zee. Vandaag zijn de lunch en het diner inbegrepen. We overnachten in een eenvoudig guesthouse.

De schildpadden zijn het hele jaar aanwezig, met een piek van juli t/m oktober. Maar het blijven dieren, dus garanties kunnen we niet geven.

 

DAG 12 Selingan - Sandakan - Bilit aan de Kinabatangan rivier

Reisafstand 126 km/circa 2,5 uur in de bus

Na het ontbijt varen we terug naar Sandakan. Bij aankomst bezoeken we het fascinerende orang-oetan woud van Sepilok. Jonge semi-wilde orang-oetans worden hier opgevangen en begeleid, zodat ze daarna zelfstandig kunnen terugkeren naar de jungle. Het orang-oetan opvangcentrum is belangrijk voor het behoud van deze bedreigde diersoort en met ons bezoek ondersteunen we het opvangcentrum. We bezoeken Sepilok rond voedertijd. Zo is de kans het grootste dat je deze prachtige dieren van dichtbij kunt zien. De orang-oetans zijn semi-wild. Dat wil zeggen dat ze wel in het wild leven, maar voor voedsel graag nog naar het opvangcentrum komen.

Ook bezoeken we het Sun Bear Conservation Centre, waar de beschermde honingbeer wordt opgevangen.

Daarna volgt een transfer van circa 2 uur dwars door het rustieke landschap. 

De lodge waar we de komende twee nachten verblijven ligt aan de oever van de Kinabatangan rivier en is uitsluitend na een kort boottochtje te bereiken. Rond lunchtijd komen we aan op onze verblijfplaats voor de komende nachten: Bilit Rainforest Lodge. 

Na een kopje thee met wat lokale lekkernijen maken we in de middag een riviercruise op zoek naar wildlife! De jungle rondom de Kinabatangan herbergt diersoorten als neusapen, orang oetans, vele vogelsoorten en zelfs dwergolifanten.

 

DAG 13 Bilit aan de Kinabatangan rivier

De beste tijd om wilde dieren te spotten is 's ochtends vroeg, dus we gaan al vroeg op pad om bij het Oxbow meer de jungle te zien ontwaken. Een wekker is niet nodig in de jungle, door de kakafonie aan geluiden ontwaak je vanzelf. Tijdens de riviercruise proberen we diverse vogelsoorten te zien zoals de ijsvogel en de neushoornvogel. Terug bij de lodge staat een heerlijk ontbijt voor ons klaar en de rest van de ochtend is ter vrije besteding.

Wie het leuk vindt, kan naar het dorpje Bilit in de omgeving van onze lodge wandelen, om kennis te maken met de lokale Orang Sungei (dit betekent letterlijk " rivier mensen") gemeenschap.

In de middag maken we opnieuw een mooie riviercruise en proberen we wederom vogels en andere beesten te spotten. Dit verveelt nooit! 

 

DAG 14 Bilit aan de Kinabatangan river - Sandakan - Kota Kinabalu

Reisafstand circa 126 km/Reistijd circa 3 uur in de bus en 45 minuten in het vliegtuig

Vandaag vertrekken we weer richting Sandakan. Onderweg maken we een stop bij de Gomantong grotten, waar duizenden vleermuizen leven en de eetbare vogelnestjes van even zoveel zwaluwen als delicatessen worden verzameld.

We lunchen in een prachtig koloniaal restaurant met een fabelachtig uitzicht op de baai van Sandakan.

Vervolgens bezoeken we een prachtige Boeddistische tempel met prachtige kleuren, oog voor details en een geweldig uitzicht over de baai. 

In het op houten palen gebouwde vissersdorpje Sim Sim, kan je een kijkje nemen in het leven van lokale vissers en hun familie, die al generaties lang op deze plek wonen. Ook stoppen we de Sandakan Central Market, waar een enorme variëteit aan produkten wordt verhandeld.

Met het vliegtuig vliegen we weer terug naar Kota Kinabalu, waar we ons opmaken voor een paar dagen relaxen.

 

DAG 15 EN 16 Kota Kinabalu

De komende twee dagen is er volop de tijd om alle indrukken van deze geweldige reis te verwerken.

We hebben een heerlijk resort aan het strand voor je uitgezocht. Geniet van zon, zee , strand en het zwembad of de spa. Relaxen en ontspannen is alles wat je hoeft te doen.

 

DAG 17 Kota Kinabalu - Kuala Lumpur - Amsterdam

Overdag nog de tijd om te genieten van ons resort, in de namiddag vertrek naar de luchthaven van Kota kinabalu. Onze vlucht vanuit Kuala Lumpur naar Amsterdam vertrekt kort voor middernacht.

!Wil je nog wat langer genieten van het strand van Borneo? Je kunt deze reis verlengen. Zie het tabblad 'Extra opties' voor meer informatie.

 

DAG 18 Aankomst Amsterdam

Aankomst in de ochtend op Schiphol en einde van een fantastische reis.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Non-stop vluchten met KLM Amsterdam - Kuala Lumpur v.v.
 • 20 kilogram ruimbagage op KLM vluchten
 • Alle binnenlandse vluchten
 • Schitterende rondreis per aircotouringcar
 • Boottransfers in Sabah (op basis van internationaal gezelschap)
 • Verblijf op Selingan Turtle Island in eenvoudige guesthouse op basis van volpension
 • Twee nachten verblijf in een lodge aan de Kinabatangan rivier op basis van volpension
 • Rest van de overnachtingen in goede viersterrenhotels
 • Verzorging op basis van logies-ontbijt
 • Diner in Kuala Lumpur
 • Drankje op rooftop bar in Kuala Lumpur
 • High tea in Brits landhuis in Cameron Highlands
 • Drankje en diner aan de Waterfront van Kota Kinabalu
 • Lunch in het Mari Mari Cultural Village
 • Stadstour Kuala Lumpur met o.a. bezoek tinfabriek en het Merdeka-plein
 • Bezoek aan de beroemde Batu Caves met de hindoeheiligdommen
 • Kennismaking met hindoeïstische tradities bij Batu Caves
 • Bezoek aan theeplantage en aardbeienkwekerij in Cameron Highlands
 • Bezoek Latah Iskandar waterval
 • Bezoek Orang Asli dorpje
 • Bezoek aan de grottempel Perak Tong nabij Ipoh
 • Fotostop bij Urudiah moskee en het Iskandariah Paleis
 • Penang stadstour naar de huizen op palen, de Clan jetties, Khoo Kong Si en de Street of Harmony
 • Stadswandeling door Kota Kinabalu
 • Bezoek aan Mari Mari Cultural Village
 • Op zoek naar de schildpadden op Selingan Island
 • Bezoek aan Sepilok orang-oetan centrum in Sandakan
 • Bezoek aan het Sun Bear Conservation Center
 • Drie maal een riviersafari op de Kinabatangan rivier op zoek naar wildlife
 • Bezoek aan Gomantong Cave
 • Bezoek aan de lokale markt van Sandakan en het vissersdorpje Sim Sim
 • Alle entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m dag 8
 • Engelssprekende gids op Sabah van dag 9 t/m dag 14
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstofheffing

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 25,- per boeking
 • Optionele excursies
 • Bijdrage fooienpot circa € 55,- per persoon
 • Fooien voor reisleiding en housekeeping
 • Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven
 • Indien u op 24 en/of 31 december 2020 in Maleisië verblijft dient u rekening te houden met verplichte galadiners. 
 • Wij verzorgen graag uw reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Stoelreservering KLM vanaf ca. € 25,- per persoon per enkele reis. Deze kunt u ca. 60 dagen voor vertrek zelf bij KLM reserveren.

Boeking

Belangrijk!

 • Voor deze bestemming is een reispas noodzakelijk die nog 6 maanden geldig is na retourdatum
 • Singletoeslag € 660 pp
 • Maximum 31 deelnemers 

Reizen is het uitgelezen moment om u in orde te stellen met inentingen zoals o.a. Hepatitis A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen hierbij zeker helpen. Zij zullen u bovendien ook correct kunnen adviseren over al de inentingen die nodig zijn en de voorzieningen die u dient te nemen voor een bezoek aan deze bestemming.  

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Vluchtschema:

KL 809 Amsterdam - Kuala Lumpur 20:50 - 14:50 circa 12 uur

MH 1143 Penang - Kota Kinabalu 09:55 - 15:35 circa 1 uur

MH 2042 Kota Kinabalu - Sandakan 07:05 - 07:45 circa 1 uur

MH 2607 Kota Kinabalu - Kuala Lumpur 16:15 - 18:45 circa 2,5 uur

KL 810 Kuala Lumpur - Amsterdam 23:20 - 06:00* circa 13 uur

Boeking

Boekingsformulier

Al onze aanbiedingen