Taman Eden

Indonesië

Taman Eden

Omschrijving

Indonesië, gordel van Smaragd

Deze boeiende exploratiereis brengt je in contact met de minder gekende eilanden van deze machtige archipel. Nu eens sta je oog in oog met etnische minderheden die net het steentijdperk achter zich gelaten hebben (bijv. Dani in Irian Jaya), dan weer wandel je door gebieden waar de koloniale erfenis goed bewaard bleef. In Bali beleef je het hindoeïsme in zijn geadapteerde vorm. Je maakt boeiende wandelingen door wouden of langs vulkanen; je snorkelt en gaat op zoek naar de bekende Komodo-varaan. Kortom, een sublieme reis voor wie het eens echt 'anders dan anders' mag zijn!

 

Afreizen

Datum Prijs pp Dubbel Prijs pp Single
12/07/2021 7.990€ 9.290€
11/04/2022 7.690€ 8.990€
     

 

Schema

Boeking

Programma

DAG 1: BRUSSEL – JAKARTA (JAVA)

Vanuit Brussel vliegen we naar Jakarta, de hoofdstad Indonesië op het eiland Java.

 

DAG 2: JAKARTA

Wanneer we aankomen in Jakarta rijden we naar het SANTIKA PREMIERE JAKARTA HOTEL. Jakarta is tot nu toe nog steeds de hoofdstad van de eilandengroep Indonesië, maar onlangs werd besloten de hoofdstad te verplaatsen naar het eiland Kalimantan. Jakarta werd namelijk gebouwd op een moerassige ondergrond waardoor de stad stilaan wegzinkt. We dineren en overnachten in het hotel. (D)

 

DAG 3: JAKARTA – PANKALAN BUN – KUMAI (KALIMANTAN)

Met onze ontbijtbox onder de arm maken we ons klaar voor de vlucht naar Pankalan Bun, een klein stadje in het centrale deel van Kalimantan. Deze plaats wordt onze uitvalsbasis voor de reis in de ongerepte jungle. Na onze vlucht en een korte rit komen we aan bij het haventje van Kumai, aan de monding van de gelijknamige rivier. Kalimantan is de naam voor het Indonesische deel van het eiland Borneo. In de haven gaan we aan boord van een typische Indonesische boot of klotok, van daaruit begint onze ontdekkingstocht door het oudste regenwoud ter wereld. Zo komen we aan bij het Tanjung Puting Nationaal Park dat met 3.550 km² een enorme variëteit aan fauna, flora en wildlife biedt. Met een beetje geluk spotten we langs de oevers van de rivier krokodillen, neusapen, langstaartmakaken en tropische vogels waaronder de neushoornvogel. Na de lunch maken we voor het eerst kennis met ‘de man van het woud’: de orang-oetan. Bij het voedingsstation van Tanjung Harapan ontmoeten we de half wilde mensapen van dichtbij. Het is een echte belevenis om te zien hoe deze gerehabiliteerde dieren tevoorschijn komen en behendig langs de takken van eeuwenoude bomen slingeren. Vol bewondering kijken we toe hoe ze op enkele meters van ons smullen van hun maaltijd. We dineren en overnachten in de eenvoudige RIMBA LODGE, te midden van het nationale park. (ontbijtbox,L,D)

 

DAG 4: KUMAI: TANJUNG PUTING NATIONAAL PARK

We starten de dag met een ontbijt. Via de kronkelende rivier varen we de diepe jungle in. We trekken naar het bezoekerscentrum van Pondok Tanggui. In deze rustige omgeving krijgen de orang-oetans melk en bananen voorgeschoteld. Tegelijkertijd leren ze om in het oerwoud hun basisvoedsel, zoals bladeren en vruchten, te zoeken. We genieten van onze lunch klaargemaakt op onze klotok. Diep in de jungle bereiken we Camp Leakey, genoemd naar Louis Leakey, een onderzoeker die het evolutionaire verband tussen mens en mensaap wilde aantonen. Hij deed dit samen met Dian Fossey, Jane Goodall en Biruté Galdikas. Laatstgenoemde verricht hier tot vandaag de dag onderzoek. Aan de steiger worden we opgewacht door enorme mannetjesapen met hun indrukwekkende wangzakken en moeders met baby’s. In deze rustige, natuurlijke omgeving wordt het oorspronkelijk dieet van deze roodharige apen aangevuld met vruchten, melk en knollen. Velen werden hier als baby ondergebracht en worden langzaam terug gerehabiliteerd. Na deze unieke ervaring keren we terug naar de lodge voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

 

DAG 5: KUMAI – SURABAYA – BROMO (JAVA)

Na het ontbijt genieten we een laatste keer van de prachtige omgeving. Door enorme bosbranden in 1997 en 1998 werd een groot deel van het woud vernietigd. Daarom nemen we nu deel aan het heraanplantingsproject, zodat ook wij iets bijdragen aan het herstel van dit unieke regenwoud. Na een deskundige uitleg van de ranger kan ieder van ons een zaailing naar keuze planten. Iets verderop bezoeken we Sekonyer, het dorpje waar de Dajaks wonen en dat zich in de jaren 70 moest verplaatsen net buiten de grens van het nationale park. Na de lunch rijden we vanuit Kumai naar Pangkalan Bun en nemen we onze vlucht naar Surabaya. Na onze aankomst rijden we naar het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park waar we dineren en overnachten in het stijlvolle JIWA JAWA BROMO RESORT. (O,L,D)

 

DAG 6: BROMO TENGGER SEMERU NATIONAAL PARK

De Bromovulkaan is misschien wel de bekendste vulkaan van Indonesië. Het is de heilige berg van de Tengerrezen, een volk uit het omliggende gebergte dat er elk jaar een zoenoffer brengt. Mensen komen samen op de rand van de berg en werpen groenten, fruit en bloemen in de krater. We staan vroeg op en rijden naar een uitkijkpunt vanwaar we de prachtige zonsopgang boven dit eindeloze landschap bewonderen. In de verte zien we de hoogste vulkaan van Java, de Semeru, boven het landschap uittorenen. Onze ontbijtbox, klaargemaakt door het resort, verorberen we met een warm soepje in een van de vele lokale eetkraampjes. Daarna rijden we over de zandzee tot aan de voet van de Bromo. Te paard beklimmen we het laatste stuk tot aan de kraterrand waar we opnieuw en deze keer van heel dichtbij genieten van dit schitterend natuurfenomeen. In de omgeving van de vulkaan maken we nog een mooie natuurwandeling door de groentetuinen, aangelegd op de steile hellingen, en kunnen we ons verkoelen aan een van de vele watervallen in dit enorm vruchtbaar gebied. We lunchen in het Jiwa Jawa Bromo Resort. Pas daarna verlaten we de kamers en rijden we naar het treinstation van Probolinggo voor onze treinrit richting Banyuwangi. Dineren en overnachten doen we in het prachtige en koel gelegen IJEN RESORT. (ontbijtbox,L,D)

 

DAG 7: BROMO – IJEN NATIONAAL PARK

Na een laat ontbijt brengen we een bezoek aan de plantages van Kaliklatak. Hier komen we meer te weten over de teelt en verwerking van bergcultuurgewassen, zoals koffie, cacao, kruidnagel, nootmuskaat en rubber. De plantage is 1.000 hectare groot en was oorspronkelijk eigendom van een Nederlands bedrijf tot het in 1957 in handen kwam van de huidige, Indonesische eigenaars. Vanop het hoogste punt, zo’n 850 meter boven de zeespiegel, worden we getrakteerd op prachtige panorama’s met zicht op Bali, de Blambangan Peninsula en de Zeestraat van Bali. We lunchen op de plantage. In de namiddag genieten we van wat vrije tijd. We dineren en overnachten in het IJEN RESORT. (O,L,D)

 

DAG 8: IJEN NATIONAAL PARK – KUTA (BALI)

Ijen is een complex van stratovulkanen op de uiterst oostelijke top van het eiland Java. Kort na middernacht reizen we naar de Kawah Ijen vulkaan, het toneel van intensieve zwavelontginning die zwaar belastend is voor mens en milieu. Ontsnappende gassen worden gekanaliseerd via een netwerk van keramische pijpen, wat resulteert in de condensatie van gesmolten zwavel. De zwavel, die in gesmolten staat dieprood van kleur is, stroomt langzaam uit de buizen op de grond. Eenmaal afgekoeld wordt de zwavel felgeel. ’s Nachts zijn we getuige van een uniek fenomeen waarbij blauwe vlammen in de krater branden. Deze ontstaan door zwavelgassen die aan hoge temperaturen ontsnappen uit de scheuren van de rotsen. Bij zonsopgang zien we vanop de kraterrand het prachtige turkooizen kratermeer, het zuurste ter wereld. Na deze uitzonderlijk prachtige ervaring keren we terug naar het hotel voor het ontbijt. Even later gaan we aan boord van de ferry die ons naar Bali, het Eiland der Goden, brengt. We lunchen onderweg en dineren en overnachten in het ARYADUTA BALI. (O,L,D)

 

DAG 9: BALI – FLORES – KELIMUTU

Na het ontbijt, een rustige ochtend en met onze lunchbox onder de arm worden we naar de luchthaven gebracht waar we de vlucht nemen naar Ende, de tweede grootste stad van Flores. Vanuit het vliegtuig ontdekken we een heel ander landschap. Ende is de vroegere thuishaven van de meest beruchte zeerovers van de kleine Sunda eilanden. De stad wordt omarmd door de vulkanen Meja en Ia. Langs diepe en steile dalen in het ruige landschap bereiken we het dorpje Moni. Moni is het centrum van het Lio-gebied dat vooral bekend staat om haar ikat kunst. Dit wordt ook voor ons het vertrekpunt voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan. We betrekken de kamers van de eenvoudige KELIMUTU ECOLODGE en genieten van het diner. (O,Lunchbox,D)

 

DAG 10: MONI – KELIMUTU

Vandaag staan we voor dag en dauw op. Na een deugddoende koffie of thee brengt de bus ons tot aan de top van de vulkaan. De laatste meters klimmen we te voet tot aan het uitkijkpunt. De vulkaan is al lang uitgedoofd, maar rondom ontvouwt zich een fantastisch landschap. Door een gril van de natuur liggen er drie meren op de barre piek van 1.600 meter hoogte. De kratermeren van deze uitgedoofde vulkaan zijn vooral bekend, omdat ze elk jaar van kleur veranderen. Deze kleurwissel gebeurt op onvoorspelbare momenten en gaat dan ook gepaard met allerlei lokale legendes. Hoewel het verschijnsel wetenschappelijk gemakkelijk te verklaren is, wordt Kelimutu gehuld in mysteries. Geen wonder dus dat de lokale bevolking zich nog steeds gedwongen voelt om precies op deze plek voedseloffers te brengen. Na een korte klim naar het hoogste punt genieten we van een verbazingwekkend snelle zonsopgang. Na dit spektakel dalen we opnieuw af voor het ontbijt en wat rust op de kamer. Na de lunch maken we een prachtige natuurwandeling langs de dorpjes, rijstterrassen en geurige kruidnageltuinen. We dineren en overnachten in de KELIMUTU ECOLOGDE. (O,L,D) 

 

DAG 11: KELIMUTU – LABUAN BAJO

Met onze ontbijtbox rijden we naar de luchthaven en nemen we de vlucht naar Labuan Bajo, een vissersdorp aan de westkust van Flores. Labuan Bajo wordt onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Komodo Nationaal Park. Na de landing bezoeken we eerst de Batu Cermin grot waar de zonnestralen via het dak binnenvallen. We lunchen in een lokaal restaurant. De lokale markt en het dorpje verkennen we ook voor we onze intrek nemen in het luxueuze PLATARAN KOMODO BEACH RESORT voor de komende twee nachten. We dineren en overnachten in het resort. (Ontbijtbox,L,D)

 

DAG 12: LABUAN BAJO: KOMODO NATIONAAL PARK

Na een vroeg ontbijt vertrekken we bij zonsopgang en varen we door een adembenemend zeelandschap voorbij grillig gevormde eilandjes die volstrekt onbewoond zijn. Langs minuscule vissersdorpjes die tegen de eilandjes lijken aangekleefd, varen we het Komodo Nationale Park binnen. Onder begeleiding van een ranger gaan we op zoek naar de reuzenvaranen die al van voor hun ontdekking tot de verbeelding van de autochtone bevolking spraken. Al jarenlang vormen ze de inspiratie voor tal van mythen, waarin draken de hoofdrol spelen. Tijdens een boeiende wandeling genieten we van een overweldigend uitzicht op de zeestraten van de eilanden rondom. Bovendien zullen we de Indo-dino’s kunnen bekijken in hun natuurlijke habitat, terwijl de parkwachters er waakzaam op toezien dat we niet te dicht in de buurt komen. Op het menu van de komodovaraan staan naast levende prooien ook kadavers van groot wild die ze eerder gedood hebben met hun giftige beten. Jaarlijks wordt het aantal komodovaranen nauwlettend geteld op 29 verschillende locaties. Ondanks hun status van kwetsbare dierensoort blijft hun aantal tegenwoordig stabiel. We genieten van een picknicklunch in de cafetaria van de rangers. We nemen ook even de tijd om te gaan snorkelen aan het bekende Pink Beach waar we ons verbazen over de rijke onderwaterwereld. Na dit avontuur varen we terug en genieten we van een prachtige zonsondergang boven de Floreszee. We dineren en overnachten in het resort. (O,picknicklunch,D)

 

DAG 13: LABUAN BAJO – DENPASAR (BALI) – JAYAPURA (PAPUA)

We starten de dag met een heerlijk ontbijt. We genieten van enkele vrije uurtjes en een lunch vooraleer we naar de luchthaven rijden voor een vlucht naar Denpasar. Na aankomst op de luchthaven van Ngurah Rai rijden we naar het ARTOTEL waar we dineren. We hebben enkele kamers ter beschikking om ons op te frissen voor we naar de luchthaven rijden. Daar wacht het vliegtuig voor onze nachtvlucht naar Papua. (O,L,D)

 

DAG 14: JAYAPURA (PAPUA) – SENTANI

We komen ‘s ochtends aan in Jayapura (met tussenlanding). Na aankomst in Sentani Airport wachten onze taxi’s ons op en rijden we richting het gelijknamige meer. Vanuit de kleine haven van Yahim maken we een ontspannende boottocht op het grote Sentani-meer. We bezoeken een van de kleinere eilandjes Asei en maken er kennis met een kunstzinnig en zeer lief volk dat opvallende en charmante Melanesische gelaatstrekken heeft. We lunchen in een lokaal restaurant aan de oevers van het meer. Het universiteitsmuseum Cendrawasi herbergt de privécollectie van primitieve kunst van Michael Rockefeller die in 1961 verdween in het gebied van de Asmat en naar alle waarschijnlijkheid werd opgegeten door dit koppensnellende kannibalistische volk. We bezoeken ook MacArthur Hill waar de geallieerden, onder leiding van generaal MacArthur, hun hoofdkwartier tijdens WO II hadden en van hieruit hun offensief startten ter bevrijding van de Filippijnen en de Stille Oceaan. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het comfortabele HOREX HOTEL. (L,D)

 

DAG 15-16-17: SENTANI – WAMENA

In de vroege ochtend nemen we de eerste beschikbare vlucht over het Rouffaer- en Mambramo-bekken naar Wamena, gelegen in de Baliemvallei op 1.600 meter hoogte. Zodra we het vliegtuig verlaten, stappen we een andere wereld binnen die velen onder ons voorgoed verloren hadden gewaand. Het stadje Wamena dat we als eerste verkennen is slechts een paar straten groot, maar vormt toch het regionale centrum voor een gebied dat pas enkele tientallen jaren geleden ontdekt werd en nog altijd relatief geïsoleerd is van de buitenwereld. We lunchen in een lokaal restaurant. Een eerste wandeling net buiten Wamena geeft ons al een goede indruk van de unieke natuur en vriendelijke bevolking. Bij de check-in in het Baliem Valley Resort op 2.000 meter hoogte staat ons nog een leuke verrassing te wachten. Het uitzicht over de vallei vanuit onze bungalows, opgebouwd in traditionele Dani stijl, doen de ruwe rit naar deze ligging snel vergeten. De komende dagen maken we in de weidse vallei mooie wandelingen en bezoeken we traditionele dorpjes. We maken een onvergetelijk varkensfeest mee waarbij de Dani in traditionele outfit een waar feestmaal voor ons organiseren. Tijdens het verblijf in Wamena zijn alle maaltijden inbegrepen. We verblijven in THE BALIEM VALLEY RESORT (1snackontbijt,2O,3L,3D)

 

DAG 18: WAMENA – DENPASAR (BALI)

Na een vroeg ontbijt verlaten we de Baliemvallei op dezelfde manier als we gekomen zijn. Een spectaculaire vlucht brengt ons terug naar de kust en de bewoonde wereld. Na de overstap in de luchthaven van Sentani maken we ons klaar voor de vlucht naar Bali. Aan boord krijgen we een snacklunch. Bij aankomst in Denpasar gaan we naar het hotel waar we enkele uurtjes vrije tijd hebben. We dineren en overnachten in het ARTOTEL. (O,snacklunch,D)

 

DAG 19: DENPASAR (BALI) – BRUSSEL

Na ons ontbijt rijden we richting het binnenland en brengen we een bezoek aan de Koningstempel van Taman Ayun die ons toont hoe belangrijk het geloof hier is. Na de lunch in een lokaal restaurant keren we terug naar Sanur voor de check-out. Op het einde van de dag brengt de transfer ons naar de luchthaven van Denpasar voor onze vlucht naar Brussel. (O,L)

 

DAG 20: BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 24.09.20)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Verschillende sites in Indonesië rekenen een extra fotografie- en filmkost aan
 • Annuleringsverzekering (4,75% van de totale reissom)

Boeking

Belangrijk!

 • aantal deelnemers: min. 10 personen en max. 15 personen
 • reisdocumenten: internationaal paspoort (geldig tot minstens 6 maanden na terugkeer)
 • inentingen: aanbevolen inentingen en preventies: tyfus, buiktyfus, tetanus, malaria. Ook raden we aan een muggenmelk met minimum 10% DEET mee te nemen.
 • tijdsverschil: winter +6/8 uur, zomer +5/7 uur

Reizen is het uitgelezen ogenblik om u in orde te stellen met inentingen zoals Hepatitis A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen hierbij zeker helpen. Zij zullen u ook het correcte advies inzake malaria kunnen verschaffen.

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Boeking

Boekingsformulier