Namibië, Botswana & Zimbabwe

Namibië

Namibië, Botswana & Zimbabwe

Omschrijving

Namibië, Botswana & Zimbabwe, met de stromen mee

Tijdens deze unieke combinatiereis wachten stukken ongerepte Afrikaanse bush op je. Je geniet van het contact met de lokale bevolking en de ervaring van 4x4 game drives en safariboottochten wisselen elkaar af. Van de droge savanne van Bushmanland tot de streek van het altijd vloeiende water: de Caprivistrook. We varen in de mooie Okavangodelta doorheen moerassen en lagunes. Hét ideale leefgebied van honderden soorten watervogels en een ontzettend rijk wildleven. In het wilde Moremi Game Reserve zoeken we naar de zeldzame wilde hond. Het magnifieke decor van de Makgadikgadi zoutpan en de door olifanten bezette oevers van Chobe National Park roepen de magie van het tijdloze Afrika op. Eindige doen we met een bezoek aan het meest spectaculaire natuurfenomeen van het Afrikaanse continent: de Victoriawatervallen! 

 

Afreizen

Vertrekdatum Prijs pp dubbel Prijs single
09/02/2021 € 7.990 € 8.990
09/03/2021 € 7.990 € 8.990
06/04/2021 € 7.990 € 8.990
27/04/2021 € 7.990 € 8.990

 

Schema

Boeking

Programma

DAG 1: BRUSSEL – WINDHOEK (NAMIBIË)

We vertrekken vanuit Brussel naar Windhoek.

 

DAG 2: WINDHOEK

Bij aankomst op de luchthaven maken we kennis met reisleid(st)er. Onze lokale chauffeur en zijn unieke 4x4 safaritruck brengt ons richting Windhoek. Tijdens een kort bezoek aan de stad snuiven we de koloniale sfeer op van de netste hoofdstad van Afrika: multicultureel en met duizenden contrasten in kleur, stijl en architectuur. Koloniale gebouwen zoals de Tintenpalast en de Duits Lutherse kerk herinneren aan het Duitse koloniale verleden. Het centrum is niet heel groot maar geeft ons wel een indruk dat het land in volle ontwikkeling is. Na ons bezoek vertrekken we richting HOTEL HILLSIDE@TENBERGEN waar de geur van koffie en gebak ons al tegemoetkomt. We checken in en dineren ’s avonds in het restaurant van het hotel. (D)

 

DAG 3: WINDHOEK – WATERBERG

Na het ontbijt laten we Windhoek achter ons, want we gaan op zoek naar water in een zee van woestijn. We rijden rechtstreeks naar Okahandja, het centrum bij uitstek van de Herero-bevolking. De rode zandsteen van het Waterberg Plateau is begroeid met frisgroene struiken en biedt reeds duizenden jaren een wijde verscheidenheid aan flora en fauna. Op sommige plaatsen steekt het plateau tot 420 meter boven de omgeving uit en overziet het de omliggende Kalahari bushsavanne. Het Waterberg Plateau met zijn 41.000 hectare werden in 1972 uitgeroepen tot nationaal park. Het bovenste gedeelte is grotendeels onbereikbaar voor de mens en is uitermate geschikt voor heruitzetting van bedreigde diersoorten, weg van stropers en roofdieren. Het herintegratieprogramma van de overheid loopt zo goed dat een overschot aan dieren vaak wordt overgebracht naar de andere natuurparken in het land. De grootste antilope van Afrika, de eland, troept hier in grote groepen samen en zwerven over het land samn met de geesten van de gesneuvelde Hererokrijgers. Dit gebied is dan ook bekend omwille van zijn koloniale- en oorlogsgeschiedenis. De historie van de Herero is dan ook te boeiend om aan ons te laten voorbij gaan. We genieten van een heerlijke lunch in de WATERBERG WILDERNESS LODGE (of gelijkwaardig) In de namiddag staat er een begeleide natuurwandeling van ongeveer twee à drie uur op het programma. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

 

DAG 4: WATERBERG – GROOTFONTEIN

Na een stevig ontbijt vertrekken we richting Grootfontein. Deze stad in het noorden van Namibië ligt op 1.310 meter boven de zeespiegel. We bevinden ons in de geliefde maïsdriehoek. Dit is een Namibisch begrip voor een bijzonder vruchtbaar gebied, hier valt jaarlijks dan ook 550 millimeter regen. Landerijen met gewassen bepalen het landschap vooraleer we het pad aanvatten naar de Kavangostreek. De geologie van dit gebied is bijzonder interessant, met haar talrijke grotten in de kalkbergen. De benamingen San, Khwe, Sho, Bushmen en Basarwa zijn allemaal mogelijkheden om de lokale stammen van jager-verzamelaars te omschrijven. Doordat ze vinden dat er negativiteit rond deze benamingen hangt groeperen ze zich liever als : Ju/’hoansi en !Kung (De uitroep- en andere leestekens geven aan wanneer zij tijdens het spreken met hun tong klikken, de zogenaamde kliktaal). Het merendeel noemt zich liever Bushmen wanneer de hele groep omschreven wordt. We rijden nu naar de streek wat voorheen het voormalige thuisland van de Bushmen was. Wanneer we aankomen in FIUME BUSH CAMP lunchen we, namiddag is er een rondleiding op de veeboerderij en houtskoolmakerij van de eigenaar. ‘s Avonds dineren we in onze bushcamp. (O,L,D)

 

DAG 5: GROOTFONTEIN: BUSHMAN ERVARING

Vandaag staat in het teken van de Bushman. Fiume is het thuisland van de Ju/’hoan San of bushmannen. Het ligt tegen de bewaringsgebieden van de Nyae Nyae en Nna Jaqna aan. Toerisme lis voor de de Sangemeenschap een belangrijke bron van inkomsten. Vandaag gaan we met hen mee op jacht: we gaan met de bushmannen boogschieten, veldvoedsel verzamelen en we helpen bij het maken van jachtwapens. We genieten ook van hun traditionele- en genezingsdansen. De Bushmannen leven voor goed 80 procent vegetarisch. Nog leuk om weten is dat de navelstreng bij de geboorte door de moeder wordt bewaard tot haar zoon of dochter het nest definitief heeft verlaten. Onder het volk bestaat beovendien geen haat, jaloezie of arrogantie. Alles wordt onder elkaar gelijk verdeeld en wie steelt of oneerlijk is wordt uit de groep gezet en moet alleen verder. Wat zoveel betekent als eenzame opsluiting O,L,D).

 

DAG 6: GROOTFONTEIN – RUNDU/CAPRIVI

Na het ontbijt verlaten wij Bushmanland en trekken we vanuit de droogte naar de regio van het altijd vloeiende water. Enkel de noordelijke en de zuidelijke grenzen van Namibië hebben permanent stromende rivieren. Na de ‘kaplyn’ of ‘rooilyn’ aan de Mururani-hekken komen we voorbij Rundu, de hoofdstad van Oost-Kavango, We zitten nu op de grens met Angola, aan de oevers van de Kavango rivier. De stad heeft ongeveer 80.000 inwoners maar blijft dag na dag groeien. De lokale bevolking, de Kavango, zijn gekend om hun houtsnijwerk. Ze zijn echter ook uit een ander soort hout gesneden dan de overige Namibiërs: rooms-katholiek, bescheiden en vriendelijk, gastvrij en helemaal niet opdringerig. De Kavango, ook gekend onder de naam vaKavango, zijn van Bantoe oorsprong en leven aan de Namibisch-Angolese grens. Een klein percentage woont niet aan de Kavango rivier, maar meer landinwaarts. Ze leven vooral van visvangst, veeteelt en het telen van graangewassen (vooral mahango, sorghum). Namidag maken we een boottocht bij zonsondergang en worden we op een drankje en hapje getrakteerd. Een rijkdom aan verschillende vogels (visarenden, ijsvogels, hadada, enzovoort) en lawaaierige nijlpaarden maken deel uit van het mooie decor. In HAKUSEMBE RIVER LODGE lunchen, dineren en overnachten we. (O,L,D)

 

DAG 7: RUNDU – CAPRIVI/DIVUNDU

Na het ontbijt halen we onze lunchpakketten op en zetten we onze tocht verder door de Caprivistrook richting het oosten van Namibië. Let op, want de Zambezi Region, zoals Caprivi tegenwoordig heet, ligt in een andere tijdsgordel. Deze lange smalle strook land is gemiddeld 30 kilometer breed. Ze heeft haar naam te danken aan de Duitse rijkskanselier generaal graaf Leo von Caprivi. De regio werd aan de voormalige Duitse kolonie Duits-Zuidwest-Afrika toegevoegd in 1890 na onderhandelingen met Engeland over Zanzibar, Helgoland en delen van het huidige Botswana tijdens het zogeheten Zanzibarverdrag. De Duitsers wilden met de Caprivistrook een verbinding creëren met Duits-Oost-Afrika (het huidige Tanzania), een van haar andere kolonies in Afrika. Na WO I in 1918, werd de Caprivistrook aan de Britse kolonie Betshuanaland toegevoegd. Vanaf 1929 kwam de strook toe aan Zuidwest-Afrika dat door Zuid-Afrika werd bestuurd en sinds de onafhankelijkheid van Namibië behoort ze tot dat land. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1960 en 1990 was de Caprivistrook door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten van de buitenwereld afgesloten. Je had hier heel wat geheime militaire basissen en het gebied was constant in staat van oorlog. In 1990 was Caprivi opnieuw een strijdtoneel. De Caprivi Liberation Army (CLA) streefde naar afscheiding van Namibië. Er loopt bovendien nog steeds een proces tegen een aantal vrijheidsstrijders die sindsdien opgesloten zitten en wachten op hun eindvonnis. In de namiddag komen we aan in het DIVAVA OKAVANGO RESORT & SPA. Daarna maken we een boottocht en genieten we samen van een adembenemend uitzicht over de Kavango en de Popawatervallen. Vanop een nabijgelegen eilandje smaken we al deze pracht met een ‘skemerkelkie’ in de hand. (O,picknicklunch,D)

 

DAG 8: CAPRIVI: MAHANGO EN BUFFALO NATIONAAL PARK

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Mahango National Park dat zich op een tiental minuten rijden van Divava bevindt. Dit kleine en timide natuurpark heeft met een grote concentratie aan exclusief wild. Hier gaan we op zoek naar olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden (vier van de Big Five – geen neushoorns), maar ook naar alle andere dieren die de African bush huisvest. We lunchen in de lodge en in de namiddag hernemen we ons safari avontuur, maar dit keer in het Buffalo National Park waar we meer dan 400 vogelsoorten kunnen spotten. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

 

DAG 9: CAPRIVI/DIVUNDU – MAUN (BOTSWANA)

Na het ontbijt verlaten we Namibië en rijden we de grens over naar Botswana. Ook vandaag nemen we lunchpakketten mee voor onderweg aangezien we een lange route voor de boeg hebben. Door de vele  potholes in de weg zullen we zigzaggend langs de rand van de Okavangodelta rijden. We passeren het stadje Maun, de poort naar de Okavangodelta en Moremi. In de late namiddag komen we aan in THAMALAKANE RIVER LODGE waar we nog van een korte sundowner boottocht bij genieten vooraleer we dineren. Deze lodge is prachtig gelegen op de oevers van de Thamalakane rivier en vlakbij het bekende Moremi Game Reserve. (O,picknicklunch,D)

 

DAG 10: MAUN: MOREMI GAME RESERVE

Heel vroeg in de ochtend vertrekken we met onze 4x4 safaritruck naar het bekende Moremi Game Reserve. Dit reservaat is het oudste beschermde gebied in de Okavangodelta. Moremi is de thuishaven van een aantal bedreigde diersoorten, zoals jachtluipaarden, witte en zwarte neushoorns, de Afrikaanse wilde honden en leeuwen. Het reservaat telt ook meer dan 500 vogelsoorten en 1.000 plantsoorten waardoor haar ecosysteem tot het rijkste in Afrika behoort. De Okavangodelta staat trouwens ook op de Unesco werelderfgoedlijst te blinken het park Moremi beslaat 40% van dit beschermde gebied. De Okavango rivier is de levensader van de Delta en van het Moremi Game Reserve. Ze ontspringt in de bergen van Angola en stroomt zo Botwana bnnen. Het duurt ongeveer 6 maanden vooraleer een waterdruppel zijn eindbestemming heeft bereikt. Doordat de rivier de oceaan niet kan bereiken, eindigt ze in het zand van de droge Kalahariwoestijn en vormt hier Afrika’s grootste oase. We lunchen op een idyllisch plekje binnen in het park. We dineren en overnachten in de lodge. (O,picknicklunch,D)

 

DAG 11: MAUN – GWETA/MAKGADIKGADI PANS

Na het ontbijt rijden we naar Gweta en verkennen we hier een volledig ander gebied van Botswana: de Makgadikgadi Pans en de Kalahariwoestijn. Het is een afgelegen en weidse regio met eindeloze horizonten en  baobabs. Deze omgekeerde bomen zijn soms ouder dan 4.000 jaar oud. Bij aankomst in PLANET BAOBAB, genieten van onze lunch. In de namiddag maken we een lichte natuurwandeling in de omgeving met een lokale gids en focussen we ons op de groep baobabs en andere lokale woestijnplanten. We sluiten onze dag af met een welverdiend sundowner drankje. Planet Baobab is een buitenbeentje voor wat al onze overnachtingen op deze reis betreft. Haar unieke ligging aan de rand van de Ntwetwe zoutvlakte en de uiterst traditionele kamers maken dit verblijf onvergetelijk. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

 

DAG 12: GWETA/MAKGADIKGADI PANS

Vandaag gaan we ontbijt op de Makgadikgadi Pans. We keren terug naar de lodge voor de lunch. Het Makgadikgadi Game Reserve is een zoutpan van 3.900 km² en bevindt zich in het midden van de droge savanne van Noord-Oost Botswana. Het is een van de grootste zoutvlaktes ter wereld en doet sterk denken aan de Etosha pan van Noord-Namibië. Deze pan is een restant van wat ooit het enorme Makgadikgadimeer was. Technisch gesproken is dit niet een enkele pan, maar wordt het gevormd door meerdere pannen met een zandwoestijn die ertussen loopt. De grootste pannen zijn de Sua (Sowa), Nwetwe and Nxai. De pannen zijn eigenlijk een zoutwoestijn met als enige begroeiing de laag blauw-groene algen. Het is een uitgesproken gebied voor migrerende gnoes en een van Afrika’s grootste concentraties aan zebra’s. Voeg daar nog de grotere predatoren aan toe die in hun kielzog komen jagen. Waadvogels zoals eenden en ganzen, maar ook pelikanen komen er een tijd van het jaar verblijven. Ook tref je er een grote populatie van flamingo’s aan ze komen hier naar voedsel zoeken zolang er voldoende water is. In de namiddag bezoeken we het nabijgelegen dorpje Gweta en snuiven we er de couleur locale op onder begeleiding van onze lokale gids. We dineren en overnachten in de lodge. (ontbijtbox,L,D)

 

DAG 13: GWETA/MAKGADIKGADI PANS – KASANE/CHOBE

Na het ontbijt beginnen we aan onze lange route richting Chobe. Want we zullen de komende twee nachten in de CHOBE BUSH LODGE verblijven. In de namiddag maken we een onvergetelijke sundowner boottocht en kijken we met een drankje in de hand naar alweer een schitterende Afrikaanse zonsondergang. Gigantische Kuddes olifanten die de brede Chobe rivier overzwemmen om daarna te gaan grazen aan de overkant van de rivier. Vele krokodillen die zonder te bewegen vlak langs de voorbijvarende boten liggen loeren. Het is allemaal onderdeel van dit magnifieke decor. Deze lange en rustige rondvaart brengt ons naar een vierlandenpunt waar Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe zich druk maken over de grensbepalingen. Het hoeft vast niet te verbazen dat de veiligheidsdiensten hier vaak onwetende vissers aanhouden, omdat niemand precies weet waar hun grondgebied nu exact ligt. We dineren en overnachten in onze lodge. (O,picknicklunch,D)

 

DAG 14: CHOBE

Na een vroeg ontbijt gaan we, met de 4x4 safarivoertuigen en onder begeleiding van Engelstalige rangers van de lodge, op game drive in het Chobe National Park. Het park heeft zijn naam te danken aan de Chobe rivier , het os goed 11.700 km² groot (één derde van België). Moerassen, vloedvelden en wouden wisselen elkaar moeiteloos af. Dit is het land van het grote wild waar kuddes buffels en olifanten concurreren met grote troepen leeuwen. De Chobe rivier stroomt langs het noordelijk gedeelte van het park waar het wild steeds weer komt drinken. Roofvogels maken hun nesten graag bij de rivier en er is een overvloed aan trek- en waadvogels. De rivier de Chobe is ongeveer 1.500 kilometer lang en zijn bron ligt in de hooglanden van Angola, hier draagt de rivier nog de naam Linyanti. Ze stroomt door de Caprivistrook naar het moeras van de Linyanti rivier. Wanneer ze haar weg verder zet in oostelijke richting verandert haar naam in Chobe. Ze loopt door Angola, Zambia, Botswana en Namibië. Na de ochtendsafari keren we terug naar de lodge voor een stevige lunch. We genieten van een korte siësta vooraleer we terug met onze 4x4 op safari gaan. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

 

DAG 15: CHOBE – VICTORIA FALLS (ZIMBABWE)

Vandaag bezoeken we het derde en laatste land van onze rondreis: Zimbabwe. Onze safaritruck brengt ons via Kazangula over de grens naar Zimbabwe. Zorg er hier wel voor dat je een gepast bedag van 30 USD per persoon bij hebt, dit nodig voor het visum (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Na de grensformaliteiten zetten we onze tocht verder naar Victoria Falls. Het dorpje vond zijn oorsprong in 1901, toen de Engelsen de mogelijkheid onderzochten om er een hydro-elektrische centrale te bouwen. De spoorweg naar Bulawayo (440 kilometer verderop) zorgde voor nog meer uitbreiding en was net op tijd klaar voor de opening van de brug in 1905. Op deze manier kwam een verbinding tot stand tussen Zimbabwe en Zambia. We komen aan in de A’ZAMBEZI RIVER LODGE waar we samen lunchen. In de namiddag hebben we wat vrije tijd om te genieten van het zwembad. We bevinden ons op een gedroomde locatie langs de oever van de Zambezi rivier. We dineren en overnachten in onze lodge. (O,L,D) USD 

 

DAG 16: VICTORIA FALLS

Na het ontbijt gaan we de wereldberoemde Victoriawatervallen bezoeken. De lokale stam, de Kololo, noemt de watervallen Mosi oa Tunya, de rook die dondert. Het lawaai van de watervallen kan immers gehoord worden tot op een afstand van 40 kilometer en de mist erboven gaat tot 400 meter hoogte. De waterdamp kan je tot op een afstand van 50 kilometer zien. De watervallen behoren tot de zeven wereldwonderen en zijn een van de grootste en spectaculairste watervallen ter wereld. Ze zijn 1,7 kilometer breed en elke minuut valt er 550 miljoen liter water naar beneden over een diepte van 70 tot 108 meter wanneer de Zambezi op zijn sterkst stroomt in april. Dit is het einde van het regenseizoen. De Victoriawatervallen bestaan eigenlijk in totaal uit 5 verschillende watervallen. Vier ervan liggen op het grondgebied van Zimbabwe: de Devil’s Cataract, Main Falls, Rainbow Falls and Horseshoe Falls. Een laatste ligt op het grondgebied van Zambia: de Eastern Cataract. De Schotse missionaris en wereldberoemde Afrika ontdekkingsreiziger, David Livingstone (1813-1873), noemde de watervallen naar de Koningin. Livingstone,  was bovendien de allereerste Europeaan die Afrika doorkruiste van zuid naar noord. Hij ontdekte dit natuurwonder in 1855 toen hij volop het Christendom aan het verkondigen was. Hij was helemaal niet blij met zijn ontdekking, want de watervallen vormden voor hem enkel een obstakel op zijn route. Ondanks deze hinderpaal moet hij onder de indruk geweest zijn van hun schoonheid. In 1857 schreef Livingstone zelfs dat niemand in Engeland zich ook maar kon voorstellen hoe mooi de omgeving was. Zijn standbeeld heeft een plaats gekregen aan de linkerkant van de watervallen, nabij het Devil’s viewpoint. Na het bezoek keren we terug naar onze lodge voor de lunch. In de namiddag maken we nog een heerlijke, lange boottocht met hapjes en drankjes om zo gepast onze laatste avond samen door te brengen. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

 

DAG 17: VICTORIA FALLS – BRUSSEL

Vandaag genieten we van een vrije ochtend voor we vertrekken naar de internationale luchthaven van Victoria Falls. We vertrekken richting Brussel. (O)

 

DAG 18: BRUSSEL

We komen aan in Brussel

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Alle overnachtingen volgens het programma
 • Alle excursies en transfers volgens het programma
 • Alle maaltijden volgens het programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 25.09.19)
 • Gespecialiseerde Afrikaanssprekende of Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering. Indien u een annulatieverzekering wenst, kunnen we deze voor u afsluiten.

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Visumkosten Zimbabwe
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)

Boeking

Belangrijk!

 • aantal deelnemers: min. 6 personen en max. 12 personen
 • reisdocumenten: internationaal paspoort (geldig tot minstens 6 maanden na terugkeer)
 • inentingen: geen enkele vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden

Er zijn geen inentingen verplicht. Reizen is echter het uitgelezen ogenblik om u in orde te stellen met inentingen zoals Hepatitus A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen u hierbij zeker helpen. Zij zullen u ook het correcte advies inzake malaria kunnen verschaffen.

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Boeking

Boekingsformulier

Default form intro voor Afrika