Het juweel van Afrika

Namibië

Het juweel van Afrika

Omschrijving

Namibië, het juweel van Afrika

Namibië behoort, zonder twijfel, tot één van de mooiere natuurbestemmingen in zuidelijk Afrika. Je reist tussen basalten polygonen, kleipannen en zoutvlaktes langs de tweede langste kloof ter wereld en door 2 schitterende woestijnen. Verder zoek je naast de fauna ter land en in de zee ook naar de flora zoals de zeldzame welwitschia mirabilis. Bovendien maak je tijdens deze rondreis ook kennis met verschillende etnische groepen zoals de San, de Herero's en de Himba's.

 

Afreizen

Vertrekdatum Prijs pp dubbel Prijs single
21/03/2021 € 6.590 € 7.170
09/05/2021 € 6.590 € 7.170

 

Schema

Boeking

Programma

DAG 1: BRUSSEL – WINDHOEK

We vertrekken vanuit Brussel naar Windhoek.

 

DAG 2: WINDHOEK

We komen aan op de luchthaven van Windhoek en we hebben meteen een transfer naar het mooi gelegen THULE HOTEL. We starten de de reis met een koffie, hierna gaan we de koloniale sfeer opsnuiven in de netste hoofdstad van Afrika. Windhoek is sfeervol, multicultureel en blinkt uit dankzij de duizenden contrasten in kleur, stijl en architectuur. Het Duitse koloniale verleden komt naar boven in de vele koloniale gebouwen, zoals de Tintenpalast en de Duits Lutherse kerk. We flaneren langs de winkels op de Independence Avenue, de vroegere Kaiserstrasse en bezoeken het Owelamuseum. In het centrum merk je meteen dat dit een land is in volle ontwikkeling. Tijdens onze rondrit passeren we langs Katutura, in deze township wachten tienduizenden mensen in zinkenplaten huizen op hun eigen stukje Namibische grond. ’s Avonds dineren we in het hotel (L,D). 

 

DAG 3: WINDHOEK – OKAHANDJA – KALKFELD

Na het ontbijt vertrekken we richting Okahandja. Deze baken in de Herero-gemeenschap draagt een eigenzinnige geschiedenis met zich mee. We lunchen en verblijven in de MOUNT ETJO SAFARI LODGE. Namiddag maken we een natuurrit in de mooie omgeving van de lodge. Tijdens deze rit krijgen we de kans om een enorme variëteit aan dieren te observeren, die in deze prachtige omgeving rondtrekken. We kunnen het hartenbeest, de springbok, de mooie koedoe, de impala, de gemsbok, de eland, de klipspringer, de bruine hyena, de jakhals, de giraf en de bergzebra spotten. Terwijl de zon boven de savanne zachtjes ondergaat, sluiten we onze eerste rit door de natuur passend af met een aperitiefje, de zogenaamde sundowner of skemerkelkie in het Afrikaans. We dineren en overnachten in de lodge (O,L,D).

 

DAG 4: KALKFELD – ETOSHA NATIONAAL PARK

Na een lekker ontbijt vertrekken we ’s ochtends naar de oostelijke ingangspoort van het Etosha Nationaal Park. We blijven hier 2 keer overnachten in de MOKUTI LODGE. Ons verblijf is ideaal gelegen aan een van de toegangspoorten van het nationale park. Na de lunch in de lodge brengen we een bezoek aan het Ombili bushmanproject. Ombili betekent vrede in de taal van de Owambo’s. Toen de kansen op overleving van de Bosjesmannen na de burgeroorlog bedreigd werden, bood een Südwesterboer zijn grond aan als opvangcentrum. Door dit unieke project kunnen de Bosjesmannen zich onderwijzen en integreren in de moderne maatschappij. We dineren en overnachten in de lodge (O,L,D).

 

DAG 5: ETOSHA NATIONAAL PARK

Na het ontbijt verkennen we vandaag met een open Jeep het grootste wildpark van het land. Het behoort bij de boeiendste en oudste wildreservaten van Afrika. Dit gigantische gebied varieert van dichte bush tot weidse open vlaktes. Etosha wil letterlijk zeggen: “the great white place” in Oshindonga, het is een van de dialecten in het oshiwambo. Het kloppend hart van het park is een opgedroogd zoutmeer met een eindeloze, vegetatieloze zoutvlakte (pan) van zilverwit zand. Zeker in de winter zorgt dit voor hallucinante luchtspiegelingen, het bekende beeld uit stripverhalen; een eindeloze woestijn, een brandende zon en glinsterende contouren van het voorbijtrekkend wild. Spring- en spiesbokken, giraffen, olifanten, koedoes en zebra’s laven zich gretig aan de waterputten. Maar ook leeuwen, zeldzame zwarte neushoorns, impala’s en unieke soorten antilopen vechten voor een plekje aan het water. Tijdens een tweede safari krijgen we nog meer vanal dat fraais te zien. We ronden deze safari af met en unieke skemerkelkie in dit idyllisch decor. We dineren en overnachten in de lodge (O,L,D).

 

DAG 6: ETOSHA NATIONAAL PARK

We starten de dag met een heerlijk ontbijt. Onze safaritruck brengt ons in westelijke richting en we ontdekken een minder bezocht deel van het park waar het dierenleven zich ongestoord heeft kunnen ontwikkelen. Zeldzame diersoorten zoals de zwarte neushoorn en de “black-faced” impala komen hier voor. Het gebied heeft heel wat drinkplaatsen die een enorm scala aan dieren aantrekken zoals de olifant, neushoorn, luipaard, leeuw, springbok en het rode hartenbeest. Ook het vogelleven is uitbundig. Diner en overnachting in OKUTALA ETOSHA LODGE (O,L,D).

 

DAG 7: ETOSHA NATIONAAL PARK – KAOKOLAND – OPUWO

Na het ontbijt rijden we noordelijker Hier ontsluiert Namibië zijn couleur locale en spotten we rotsformaties en zacht glooiende heuvels. De begroeiing gaat van ‘deurmekaarbos’ tot ‘wonderbossies’, geeft het landschap een bijzondere vorm. De beschaafde wereld laten we hier achter ons want onze koers zet zich in westelijke richting verder over grindwegen. In deze regio komt een bont allegaartje van mensen goederen verhandelen. Namiddag gaan we een nederzetting van de Himba’s bezoeken. Dit volk bleef achter in het ontoegankelijke Kaokoland en paste zicht wonderwel aan de moeilijke levensomstandigheden aan. Hun strenge samenlevingsstructuur met duidelijke hiërarchie is gebaseerd op de voorouder- en veecultus. De dames hullen zich hier traditioneel in koperen en lederen versieringen die samen met hun haartooi hun sociale status binnen de gemeenschap illustreren. We lunchen, dineren en overnachten in de OPUWO COUNTRY LODGE (O,L,D).

 

DAG 8: OPUWO – KUNENE – KHOWARIB/PALMWAG

Na ons ontbijt vertrekken we voor een avontuurlijke rit over de Joubertpas, we rijden in de richting van Sesfontein. Langs uitgedroogde rivierbeddingen, over rotspaden, zandwegen en langs baobabs, banen we ons een weg door deze spectaculaire doorgang. In het landschap zien we overal Himba-kralen en Herero-nederzettingen. Deze laatste bevolkingsgroep is nauw verwant aan de Himba’s met hun kenmerkende traditionele klederdracht. ALs we een beetje geluk hebben spotten we onderweg in de uitgedroogde rivierbeddingen de speciale woestijnolifant. Deze grijze mastodont heeft zich enorm goed aangepast aan het harde woestijnklimaat. Hij legt gemakkelijk 70 kilometer per dag af tussen de voedingsbodems en drinkplaatsen. Lunchen doen we in de KHOWARIB LODGE of PALMWAG LODGE (NB04, NB06, NB07). Onze eindbestemming vandaag is Damaraland. We maken in de namiddag we een leuke natuurwandeling in deze mooie omgeving. Onze tocht sluiten we passend af met een verfrissend skemerkelkie op een uitzonderlijke locatie. We dineren en overnachten in de lodge (O,L,D).

 

DAG 9: KHOWARIB/PALMWAG – DAMARALAND – TWYFELFONTEIN

De geologische schatkamer van Damaraland geeft ons na het ontbijt geleidelijk al haar geheimen prijs. Dit gebied werd tijdens de koloniale periode aan de Damara toegewezen en is het thuisland van de oudste, culturele activiteiten van het land. De rit door deze halfwoestijn voert ons via de rooilyn of kaplyn (veehekken), de Hoanib rivierbedding en de Grootbergen langs de relikwieën van de prehistorie. In Twyfelfontein zien we de grootste collectie prehistorische rotstekeningen en -gravures van Afrika die ondertussen als werelderfgoed zijn erkend. Op deze plaats kerfden de jager-verzamelaars uit het stenen tijdperk hun geschiedenis in de rotsen. We zien hier ook de mopanebomen. De vlindervormige bladeren sluiten zich als de zon fel schijnt en worden gebruikt als bloedstelpende watten. Het sap kan me, gebruiken als ontsmettingsmiddel. De blaadjes worden ook gebruikt om op te fluiten tijdens het huwelijksfeest van de Himba. We lunchen, dineren en overnachten in het luxueuze MOWANI MOUNTAIN CAMP, prachtig geïntegreerd in deze schitterende omgeving (O,L,D).

 

DAG 10: TWYFELFONTEIN – SWAKOPMUND

Na het ontbijt in dit prachtige verblijf, laten we dit mooie geologische gebied achter ons en zetten we via de oude mijnstad Uis koers richting de Atlantische kust. Lunchen doen we in de fraaie omgeving van de Brandberg. Dit is met zijn 2.574 meter, de hoogste berg van Namibië. We flirten permanent met de Ugab rivierbedding waar alweer woestijnolifanten gezag uitoefenen. Hier kunnen we nader kennis maken met de levenswijze van de Damara. Deze voormalige jager-verzamelaars leven in familieclans. We ontdekken er de pondoks, de typische huttenwoningen waarin dit diep negroïde volk leeft. De mannen tonen trots hoe ze tegenwoordig een evenwicht vinden tussen de moderne samenleving en hun oude ambachten. Na dit bezoek wacht de kust van Swakopmund op ons. De gezellige en charmante sfeer van dit kustoord weerspiegelt zich ook in ons verblijf: het STRAND HOTEL. Diner en overnachting (O,L,D).

 

DAG 11: SWAKOPMUND: WALVISBAAI CRUISE

Na het ontbijt rijden we in zuidelijke richting naar Walvisbaai. Vroeger was dit een Zuid-Afrikaanse enclave, het is vandaag de belangrijkste broedgebied voor kustvogels in zuidelijk Afrika. We ontmoeten een bonte verzameling vogels op de zandbanken van de landtong die eindigt aan Pelikaan Punt. Duizenden flamingo’s, witte pelikanen en andere waadvogels worden hier aangetrokken door de rijke voedingsbodem. Een rustige boottocht brengt ons over de lagune, waarbij de kans groot is dat we geëscorteerd worden door enthousiaste pelikanen, pelsrobben en dolfijnen. Op onze tocht genieten we van verfijnde hapjes en overheerlijke oesters met vonkelwijn. We kijken vanop ons dek uit naar sprongen van speelse zeedieren. We zetten voet aan wal en keren terug richting Swakopmund. Deze geliefde badplaats is de ideale locatie om te flaneren langs de prachtige koloniale gebouwen. ‘s Avonds genieten we van een lekkere maaltijd in een van de restaurants van het hotel. We overnachten in het hotel (O, snacklunch, D).

 

DAG 12: SWAKOPMUND: NAMIBWOESTIJN PER 4X4

Na het ontbijt verkennen we per gesloten 4x4 de duinengordel tussen Swakopmund en Walvisbaai. Onze rit brengt ons dwars door de duinen tot aan de Atlantische Oceaan. In dit fragiele, maar unieke ecosysteem, gaan we op zoek naar leven. De meest uiteenlopende sporen bewijzen dat deze streek zeker niet onbewoond is. Onze gids al ons het fascinerende, vaak verborgen leven in dit schijnbaar verlaten landschap, dat deel uitmaakt van de Namibwoestijn, tonen. Enkele van de endemische diersoorten die we hier terugvinden zijn de kleine Peringuey adder, de Palmato- of dikvingergekko en de Namaqua kameleon. We leren hoe de lokale planten- en dierensoorten in dit harde klimaat overleven. Na een korte lunch maken we kennis met de verschillende bizarre natuurfenomenen van Moon Valley en de Swakop River Canyon. Hier zien we de unieke, voorhistorische plant Welwitchia Mirabilis groeien, ze wordt hier continu bestudeerd door wetenschappers. Tijdens zijn evolutie heeft deze plant zich ingenieus aangepast aan de kurkdroge omgeving. Het ochtenddauw en de mist van de ondergrondse waterbronnen zorgt ervoor dat de plant kan overleven. Gemiddeld wordt hij zo’n 500 à 600 jaar oud, maar er zijn zelfs exemplaren van 2.000 jaar oud gekend. We dineren en overnachten in het hotel (O,L,D).

 

DAG 13: SWAKOPMUND – KUISEB EN GAUB PAS – SOSSUSVLEI

We genieten van een heerlijk ontbijt. Terwijl we vandaag de centrale Namibwoestijn doorkruisen, zien we het landschap stilletjes aan veranderen. Duinengordels aan de kust maken eerst plaats voor uitgestrekte kiezel- en grindvlaktes. Naarmate we de Namib doorrijden, zien we meer en meer leven: gems- en springbokken, struisvogels en andere dieren kruisen wellicht ons pad. Hier zien we ook de speciale kameeldoringboom. In een poging om water te vinden, groeit deze acacia in eerste instantie naar beneden. Hierbij kunnen zijn wortels tot 120 meter diepte reiken. Pas dan zal hij naar boven beginnen groeien. Ook andere acacia’s, kokerbomen en de euphorbia virosa of gifboom sieren het landschap. Bosjesmannen doopten hun jachtpijlen in het giftige, melkachtige sap van deze plant. Naarmate we de Kuiseb pass naderen, wordt het landschap bergachtig en ontvouwen er zich prachtige panorama’s. De rit gaat verder langs de mooie Gaub pass en de Naukluftbergen. In deze schitterende omgeving genieten we van de lunch. Onze eindbestemming vandaag is het Namib Naukluft Park waar hoge zandduinen trots het landschap bepalen. We dineren en overnachten in de SOSSUSVLEI LODGE. (O,L,D)

 

DAG 14: SOSSUSVLEI EN SESRIEM CANYON

Bij zonsopgang transformeren de warme kleuren van het zand van ivoorwit tot abrikoos, oranje en dieprood. ALs we dit fantastische spektakel willen kunnen bewonderen, moeten we dan ook vroeg uit de veren. Na het ontbijt bezoeken we per open 4x4 de beroemde Sossusvlei. Deze kleipan  is omringd door de hoge zandduinen en bevindt zich aan het einde van een erosietrog gevormd door de Tsauchab rivier. Het voortdurend variërende kleurenspel is een lust voor het oog. Als er liefhebbers zijn kunnen we een duin nabij de Big Mama opwandelen vanwaar we een schitterend uitzicht hebben. Vervolgens wandelen we naar Deadvlei met zijn oeroude verdorde kameeldoringbomen. Dit is een ongerepte stukje natuurwonder, dat een onwezenlijke sfeer uitademt. Het is pure schoonheid. Lunchen doen we in de lodge. In de namiddag gaan we een korte wandeling maken in de lieflijke Sesriem Canyon. Dit is een smalle kloof van slechts 3 kilometer lengte, hij liet zich miljoenen jaren geleden vormen door de Tsauchab rivier. Als het weer het toelaat, kunnen we deelnemen aan een optionele panoramische vlucht (vliegtuigje) over het Namib Naukluft Park. Tijdens het diner en de overnachting genieten we na van zoveel natuurschoon (O,L,D).

 

OPMERKING: FACULTATIEVE PANORAMISCHE VLUCHT

Hou voor deze facultatieve panoramische vlucht rekening met een bedrag dat ligt tussen de 170 EURO en 200 EURO per persoon. De vlucht zal iets meer dan een uur duren (prijs onder voorbehoud, afhankelijk van beschikbaarheid en wisselkoers). We vliegen tot aan de Atlantische Oceaan en terug terwijl we genieten van een adembenemend uitzicht over de canyon, Sossus- en Deadvlei. Inschrijven en betalen doen we ter plaatse.

 

DAG 15: SOSSUSVLEI – AUS

We verlaten na het ontbijt de Sossusvlei regio en we genieten we van een spectaculaire rit naar Aus. Eindeloos lijkende zandvlakten voor ons, de rooirand- en zwartrandbergen, valleien en plateaus wisselen elkaar zonder moeite af en nodigen ons telkens weer uit voor het maken van een fotostop. Stoppen doen we zeker bij de versamelvoëlnesten, waar we in de verte klipspringers bewonderen op de bergwanden. We lunchen onderweg en krijgen niet genoeg van de Tsaris- en Tirasbergen, de Karakulschapen en Bontsmarakoeien op de weidse landerijen. Dit zuidelijk gebied van het land is een oord van stilte. Diner en overnachting is voorzien in de KLEIN AUS VISTA DESERT HORSE INN LODGE. Het zien van de zonsondergang is dubbel genieten met zo een indrukwekkende omgeving. Een aperitiefje mag hier dan ook zeker niet ontbreken, we klinken op zoveel moois. Op de terugweg blijven we alert om eventueel de beruchte wilde paarden te spotten. (O,L,D)

 

DAG 16: AUS – FISH RIVER CANYON

Het restaurant van de lodge verwent ons met een stevig ontbijt. In de voormiddag brengt onze rit ons voorbij de Klein Karasbergen, waar we van eindeloze uitzichten kunnen genieten. Enkele kalkovens zijn nog een overblijfsel van het industriële erfgoed van de streek. Na de lunch worden we ondergedompeld in het echte ‘hakuna matata’-sfeertje. Onder een late namiddagzon maken we een korte, slome wandeling langs een groepje kokerbomen die ons uitnodigen op een vol sundownerglas met vonkelwyn. In de verte loeren de grensbergen van Zuid-Afrika naar ons. We hebben hier dezelfde vegetatie als deze van de Karoo van Zuid-Afrika . Overal zie je fossielen, eigenzinnige halfwoestijnplanten en oneindige vergezichten. De unieke kokerbomen en de granieten rotsblokken dier er door lang verdwenen reuzen zijn neergelegd ademen de oertijden uit. Ons diner emen we in ons hotel: de CANYON LODGE (OF CANYON VILLAGE NB01). Ze is perfect geïntegreerd is in het landschap. (O,L,D)

In het geval dat een een deel van de groep in de NB01 / CANYON VILLAGE verblijft, zal er voor deze mensen een korting toegepast worden op de brochureprijs van 30 euro per persoon (tweepersoonskamer) en 50 euro per persoon (eenpersoonskamer). 

 

DAG 17: FISH RIVER CANYON – KALAHARIWOESTIJN

Bij zonsopgang vatten we de korte rit aan naar de Fish River Canyon. Het is zonder twijfel één van de mooiste en indrukwekkendste natuurwonderen van Namibië. De Fish River Canyon is de tweede grootste canyon van Afrika en is de langste ter wereld. De diepe kloven zijn het resultaat van miljoenen jaren riviererosie. We genieten vanaf de hoofduitkijkpost, aan de rand van de canyon, van deze natuurpracht. De Visrivier heeft een maximumdiepte van 549 meter. De canyon zelf is 161 kilometer lang en op sommige plaatsen zelfs 27 km breed. Het landschap nodigt uit tot een slenterwandeling. We laten de granieten blokken achter ons en rijden na ons bezoek recht naar Keetmanshoop voor een lichte lunch. In de namiddag rijden we voorbij de Witrandbergen en Mariëntal. Onze eindbestemming ligt in het rode duinlandschap van de Kalahari, de semiwoestijn van Namibië. We verblijven hier in de gezellige KALAHARI RED DUNES LODGE. Het is een oase in deze woestijn. Voor zonsondergang maken we nog even een tocht om op zoek te gaan naar het unieke maar schaarse wildleven in de Kalahari. Geen bosjesmannen hier, maar even verbazingwekkend is de flora die zich heel spitsvondig aan deze omgeving heeft aangepast. Kalaharigras, trassiebos en stokstaartjes nemen afscheid van ons. We proosten hier met een skemerkelkie in de hand en een prachtige zonsondergang als decor op onze laatste avond in Namibië. We genieten van een afscheidsdiner en van een welverdiende overnachting in de lodge (O,L,D).

 

DAG 18: KALAHARIWOESTIJN – WINDHOEK – BRUSSEL

Na een vroeg ontbijt rijden we terug langs Rehoboth (het land van de Basters) en Windhoek naar de internationale luchthaven Hosea Kutako voor onze terugvlucht naar Brussel (O, lunchbox).

 

DAG 19: BRUSSEL

Aankomst in Brussel.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 25.09.19)
 • Gespecialiseerde Afrikaanssprekende of Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering.  Indien u een annulatieverzekering wenst, kunnen we deze voor u afsluiten.

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)

Boeking

Belangrijk!

 • aantal deelnemers: min. 10 personen en max. 18 personen
 • reisdocumenten: internationaal paspoort (geldig tot minstens 6 maanden na terugkeer)
 • inentingen: geen enkele vaccinatie is verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en buiktyfus is aangeraden
 • tijdsverschil: +1 uur

Er zijn geen inentingen verplicht, doch is reizen het uitgelezen ogenblik om u in orde te stellen met inentingen zoals Hepatitus A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen u hierbij zeker helpen. Zij zullen u ook het correcte advies inzake malaria kunnen verschaffen.

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Boeking

Boekingsformulier

Default form intro voor Afrika