De majestueuze kastelen van de Loirevallei

Frankrijk

De majestueuze kastelen van de Loirevallei

Omschrijving

In de voetsporen van de edelen van weleer

In de 'Tuin van Frankrijk' wandel je met dezelfde elegantie en verfijning als de adel van weleer. De Loirevallei was immers de verblijfplaats van de Franse koningen. Het landschap is er van een ingetogen klasse. Bossen, weilanden gaan vrijwel ongemerkt in elkaar over. Meer dan 100 kastelen hebben ongetwijfeld allemaal hun eigen charme, maar een aantal springen er echt uit: Chenonceau, Azay-le-Rideau, Blois, Chambord, Amboise, en Villandry. Liefhebbers van imposante renaissancekastelen halen hier hun hart op.

Afreizen

Datum Prijs pp Dubbel Prijs pp Single
11/06/2021 749€ 884€
17/09/2021 749€ 884€

 

Boeking

Programma

Dag 1: Brussel - Chartres - Chambray-lès-Tours

We rijden naar Chartres voor de lunch en brengen een bezoek aan de indrukwekkende gotische kathedraal. Let vooral op de zuivere blauwe kleur van de gebrandschilderde ramen. De voorgevel, in het bijzonder het drievoudige koningsportaal met de beroemde statige beelden, is een van de mooiste van de romaanse kunst. In het goed bewaarde middeleeuwse centrum bewonderen we nog verscheidene historische huizen, voor we naar ons hotel in Chambray-lès-Tours rijden. Diner en logies.

 

Dag 2: Chambray-lès-Tours - Loches - Amboise - Chargé - Chambray-lès-Tours

In de voormiddag bezoeken we het kasteel van Loches. Binnen de omwalling bewonderen we de koninklijke appartementen, de collegiale kerk Saint-Ours en de robuuste donjon met kerkers en gevangenissen van waarop je een prachtig zicht op het stadje hebt. We lunchen in Amboise en bezoeken vervolgens het 15e-eeuwse kasteel dat de stad en de regio domineert. Het koninklijke verblijf herbergt een uitzonderlijke verzameling meubels uit de gotiek en renaissance. Verder zien we de kapel Saint-Hubert waar Leonardo da Vinci begraven ligt en 2 enorme torens in renaissancestijl die ervoor zorgden dat koetsen en spannen het terras konden bestijgen. In het Manoir de Clos-Lucé, op 500 m van het koninklijk kasteel, bracht da Vinci zijn laatste levensjaren door. Het landhuis behoort tot de pareltjes van de renaissance en herbergt een verrassende collectie maquettes van de kunstenaar. De Loire is een befaamde wijnstreek. We besluiten de dag dan ook met een degustatie van enkele loirewijnen bij een lokale wijnboer. Diner en logies.

 

Dag 3: Chambray-lès-Tours - Villandry - Chinon - Azay-le-Rideau - Tours - Chambray-lès-Tours

Na het ontbijtbuffet laten we ons aangenaam verrassen door de schitterende renaissancetuinen van het kasteel van Villandry. In de oude middeleeuwse stad Chinon maken we een wandeling langs het ruiterstandbeeld van Jeanne d’Arc en door het historische centrum. ‘s Namiddags bezoeken we het kasteel van Azay-le-Rideau, door Balzac omschreven als een diamant met vele facetten in de Indre, en een meesterwerk van de vroege Franse renaissance. In Tours verkennen we nadien de oude binnenstad met haar middeleeuwse vakwerkhuizen, gezellige terrasjes en enkele bewonderenswaardige religieuze gebouwen. Diner en logies.

 

Dag 4: Chambray-lès-Tours - Blois - Chenonceau - Chambray-lès-Tours

Meer dan 4 eeuwen huisden er koningen en koninginnen in het kasteel van Blois. Drama’s, intriges en machtsspelen: vandaag geeft Blois je het geheim prijs van het Franse hof. De koninklijke vertrekken zijn versierd met meubels en schilderijen die het dagelijkse leven van weleer schetsen. Dit juweel van de Franse architectuur herbergt ook een schitterende gotische statenzaal uit 1215 – het is de oudste van Frankrijk. Na ons bezoek volgt een stadswandeling. In de namiddag staat het dameskasteel van Chenonceau op het programma. De tufkrijtsteen van dit architectonisch juweel kleurt oker in de zon en weerspiegelt in de Cher rivier. Vanuit de lucht is Chenonceau een kasteel van eilanden, gelegen tussen de 2 oevers van de Cher en omgeven door een prachtig park met 2 tuinen. Terugrit naar Chambray-lès-Tours voor diner en logies.

 

Dag 5: Chambray-lès-Tours - Chambord - Senlis - Brussel

We bezoeken het laatste en misschien wel meest fascinerende kasteel: Chambord, een toonbeeld van volmaakte architectuur met een perfecte harmonie van torens, carillons en koepels. Het is een ware mathematisering van kunst, zowel op het vlak van cijfers als architectuur: 156 m bij 117 m gebouwen, 128 m gevels, 440 vertrekken, 83 trappen, 365 torens, 800 kapitelen en een park van 5500 ha, volledig omringd door een 32 km lange slotmuur. Dit 16e-eeuwse jachtkasteel getuigt van een gigantisme dat mensenmaat overstijgt. Een feodaal geïnspireerde centrale donjon gaat uit van de terrassen: hier zie je een ‘architecturaal hangende tuin’, opgeluisterd met torentjes met conische helmdaken, schouwen met pilasters en gedurfde gevelspitsen. Op de terugweg naar België houden we een lunchstop en bezoeken we de middeleeuwse stad Senlis met zijn mooie kathedraal.

Boeking

Deze reis is inclusief

  • Vervoer per luxeautocar

  • Halfpension vanaf het diner van de eerste t/m het ontbijt van de laatste dag

  • Nederlandstalige reisleiding

  • Toeristenbelasting

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

  • Annulerings- en bijstandsverzekering

Boeking

Belangrijk!

  • Boek voor 15/03 en krijg 40€ korting op de basisprijs van 749€
  • Verblijf in The Originals City, Hôtel Le Garden Tours Sud

Boeking

Boekingsformulier

Al onze aanbiedingen