Transkaukasië

Azerbeidzjan,Georgië,Armenië

Transkaukasië

Omschrijving

De Zuidelijke Kaukasus

Op deze prachtige 15-daagse rondreis verkennen we Transkaukasië, het gebied is ook gekend als de Zuidelijke Kaukasus. Het hele gebied zijn de drie landen die zuidelijk liggen van de hoofdrug van de Grote Kaukasus: Azerbeidjan, Armenië en Georgië. Ze worden ingesloten door de Zwarte -en de Kaspische Zee. De landschappen zijn overweldigend mooi en er wacht een eeuwenoude culturele verscheidenheid op jullie. Maak kennis met overblijfselen van het Zoroastrisme en het Romeinse Rijk. Christelijke tradities volgens een sovjetregime met invloeden van de moderne Islam zorgen voor een bijzondere sfeer. Deze reis is zeer afwisselende en je maakt kennis met landen die in volle ontwikkeling zijn.

 

Afreisdatum Prijs pp. (DBL) Single Prijs
09/05/2021 € 4.600 € 5.400

 

Boeking

Programma

DAG 1: BRUSSEL – BAKOE (AZERBEIDZJAN)

Vanuit Brussel vertrekken we naar Bakoe. Na onze aankomst op de internationale luchthaven van Bakoe gaan we naar het hotel. We overnachten in het hotel WINTER PARK. 

 

DAG 2: BAKOE: ABSHERON

Na het ontbijt gaan we op verkenning door de stad Bakoe. Deze naam zou komen van het oude Kaukasische woord ‘bak’, dat zon of god betekende. Door de grote aanwezigheid van olie en gas in de bodem ontbrandde de aarde hier namelijk vaak spontaan. Duizenden jaren geleden was de stad dan ook een centrum van vuuraanbidders. In de 19e eeuw begon de commerciële exploitatie van olie en ontpopte Bakoe zich als een echte ‘Oil Boom Town’. We starten onze verkenning vanop het hoogste punt van de stad waar we genieten van een panoramisch uitzicht. We zien de oude stadskern, moderne wolkenkrabbers en af en toe de azuurblauwe koepel van een moskee. Hierna zetten we onze stadsverkenning verder. Met de weelderige huizen van rijke oliemagnaten uit de 19e eeuw en met de oude stad, die is opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst. We nemen er een duik in het verre verleden. In de 15e eeuw begon de glorietijd van Bakoe toen de Sjahs van Shirvan, na een zware aardbeving in het noorden, hun hoofdstad naar hier overbrachten. We bezoeken hun paleis en bezichtigen langs de buitenkant het symbool van Bakoe, de mysterieuze 12e-eeuwse Maagdentoren. Na de lunch brengen we ook nog een bezoek aan het schiereiland Absheron. Hier ontdekken we waarom vuuraanbidders in Bakoe aan het juiste adres zijn. We bezoeken er Atashgah, de tempel van het vuur. Deze werd in de 18e eeuw gebouwd door Indiërs, aanbidders van Shiva, maar de site was op dat moment al eeuwen een heilige plek voor het Zoroastrisme. De natuurlijke gasbel waar de tempel op werd gebouwd, is al lang leeg, maar de gasmaatschappij van Bakoe zorgt ervoor dat de vuurhaarden kunnen worden aangestoken voor bezoekers. Daarna wacht ons nog meer vuur: de meeste natuurlijke brandhaarden zijn dan wel vanzelf gedoofd door de industriële exploitatie van de olie- en gasvelden, maar de berg Yanardag brandt nog steeds. De tien meter lange muur van vuur is een heel vreemd gezicht. Na het diner in een lokaal restaurant overnachten we in het hotel. (O, L, D)

 

DAG 3: BAKOE: GOBUSTAN

Na het ontbijt zetten we onze reis verder naar Gobustan. We rijden langs de Kaspische Zee en zien de rotsen van het Gobustan Nationaal Park al van ver liggen in dit barre, droge landschap. Duizenden jaren geleden lagen deze rotsen op de bodem van de Kaspische Zee. Toen het peil van de zee daalde, werden de grotten en spelonken een ideale woonst voor jagers en verzamelaars uit het Neolithicum. Deze oude samenleving liet honderden rotstekeningen achter in dit gebied. We bewonderen er enkele en daarna verkennen we met enkele oude sovjet auto’s de moddervulkanen van dit gebied. We keren terug naar Bakoe voor de lunch en daarna begeven we ons naar het modernere deel van de stad met als architecturale parel: het Heydar Aliyev Center, ontworpen door de architecte Zaha Hadid. Hierna brengen we nog een bezoek aan het tapijtenmuseum, een andere parel van de moderne architectuur. Na een ontspannende boottocht op de baai van Bakoe dineren we in een lokaal restaurant en maken er tijdens de folklore show kennis met de Azerbeidzjaanse cultuur. We overnachten in het hotel. (O, L, D)

 

DAG 4: BAKOE – SHEKI

Na een stevig ontbijt beginnen we aan een lange reis richting Sheki. We volgen hiervoor de oude noordelijke karavaanroute van Bakoe naar Tbilisi. De route neemt ons mee langs afwisselende landschappen, van een woestijnlandschap tot groene bossen, granaatappelboomgaarden en alpiene weides. Onze eerste stop is in het dorpje Mazara waar we het mausoleum van Diri Baba bezoeken. Nadien zetten we onze route verder tot in Shemakha. Van de 9e tot de 18e eeuw was dit de hoofdstad van de Sjahs van Shirvan en een belangrijk handelscentrum. Na de lunch zetten we onze tocht verder en als de tijd het toelaat houden we nog halt in het dorpje Nidzh. Daar kunnen we de lokale Udin gemeenschap ontmoeten, afstammelingen van de Kaukasische Albanezen. ’s Avonds komen we aan in Sheki, een van de oudste steden van Azerbeidzjan en vroeger een belangrijke plaats op de zijderoute. We dineren in een lokaal restaurant vooraleer we naar het MARXSAL RESORT & SPA gaan voor de overnachting. (O,L,D) 

 

DAG 5: SHEKI: KISH

We genieten van een lekker ontbijt in het hotel en maken daarna een stadswandeling in Sheki, een van de mooiste stadjes in Azerbeidzjan. Sheki was ooit een belangrijke marktplaats langs de zijderoute. We bezoeken dan ook het pittoreske oude centrum, de typische bazaar en een oude Karavanserai, een historische overnachtingsplaats voor karavanen langs de zijderoute. Ook bezoeken we het elegante zomerpaleis van de Khans van Sheki. Erna bezoeken we een glasatelier, waar een shebeke-meester ons inwijdt in zijn glaskunst. Voor de lunch staat het historisch/etnografisch museum nog op het programma en na de lunch nemen we plaats in oude sovjet auto’s voor een unieke entree in het oude dorpje, Kish. We bezoeken een prachtig gerestaureerd Albanees kerkje en genieten van een kopje thee in een lokaal theehuis. Vervolgens keren we terug naar Sheki, waar we van wat vrije tijd genieten voor ons diner in een lokaal restaurant en de overnachting in het hotel. (O, L, D) 

 

DAG 6: SHEKI – SHILDA – TELAVI (GEORGIË)

Na het ontbijt rijden we de grens over naar Georgië. Onze Georgische ontdekking begint in de bekende wijnstreek Kakheti. We brengen een bezoek aan een plaatselijke wijnmakerij in Shilda. We leren er bij over Georgische wijnen en proeven er uiteraard ook enkele. We maken er ook kennis met de lokale keuken en helpen bij het bereiden van enkele lekkernijen. Met een heerlijk gevulde maag bezoeken we een van de weinige kvevri-makers van Georgië. De kunst van het kvevri maken is Unesco werelderfgoed. Kvevri zijn grote aardewerken vaten die worden gebruikt voor de gisting, opslag en veroudering van traditionele Georgische wijn. We proeven wijn en tsjatsja, sterke drank, die bewaard werd in een dergelijke kvevri. Vooraleer we naar Telavi gaan houden we nog halt in het landhuis van de 19e-eeuwse dichter en edelman Aleksander Tsjavtsjavadze. De Tsjavtsjavadze’s waren een van de meest getalenteerde en machtigste adellijke families in heel Georgië. Bij aankomst in Telavi gaan we naar het CHATEAU MERE voor het diner en de overnachting. (O, L, D)

 

DAG 7: TELAVI – SIGNAGI – TBILISI

Na het ontbijt kuieren we even over de lokale markt voor we verder rijden richting Tbilisi. Onderweg bewonderen we in het Bodbe klooster oude fresco’s en groeten we het graf van de heilige Nino van Cappadocië die in de 4e eeuw Georgië kerstende. Het nabije, pas gerestaureerde vestingstadje Signagi torent als een adelaarsnest op een steile rots, 750 meter boven de vallei. Bij helder weer zien we de besneeuwde bergtoppen van de Grote Kaukasus. Deze regio heeft het hardst geleden onder verwoestende invasies van Perzen, Turken en Mongolen maar ook van Dagestaanse hooglanders, die in barre omstandigheden leefden en voor wie raids op de rijke vlakte soms de enige manier was om te overleven. De muur die in de 18e eeuw rond het stadje werd opgetrokken in een poging om deze ongenode gasten buiten te houden, is bewaard gebleven. We kuieren even door de charmante straatjes van dit karaktervolle stadje vooraleer we verder rijden naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, waar we dineren in een lokaal restaurant en onze intrek nemen in het MERCURE of het MUSEUM HOTEL. (O, L, D)

 

DAG 8: TBILISI

Na het ontbijt ontdekken we de oude stad. Deze ontstond aan de voet van de citadel Narikala, nadat in de 5e eeuw koning Vachtang Gorgasali zijn hoofdstad overbracht naar Tbilisi. Zijn ruiterstandbeeld staat hoog op de rotsen boven de Mtkvari of Koera rivier. Beneden aan de Mtkvari komen we 17e-eeuwse badhuizen tegen, een synagoge, een moskee en een Armeense kerk. De sfeer is hier nog net zo levendig als eeuwen geleden, toen Arabieren, Grieken, Joden, Perzen, Turken en Armeniërs hier alle goederen aanboden waar je maar van kon dromen. Hier klopt het hart van het Euraziatisch continent. Bovenop de heuvel Narikala bezoeken we het standbeeld van de Moeder Georgië. Zij is het symbool van het land en zijn zo geroemde gastvrijheid. Hier hebben we een panoramisch uitzicht over de hoofdstad. Na de stadswandeling genieten we van een lekkere lunch en brengen we een bezoek aan het Nationaal Museum. ’s Avonds dineren we in een lokaal restaurant vooraleer we terugkeren naar het hotel voor de overnachting. (O, L, D) 

 

DAG 9: TBILISI – MTSKHETA – KAZBEGI

Vandaag vertrekken we na het ontbijt noordwaarts richting Grote Kaukasus. Onze dag begint met een bezoek aan Mtskheta, de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië. Hier werd in 337 het christendom uitgeroepen als staatsgodsdienst. We bezoeken het klooster Dzjvari en de Tsvetitschoveli kathedraal, beiden Unesco werelderfgoedsites. Met een picknicklunch bij de hand, zetten we onze reis verder naar het machtige Kaukasusgebergte via de beroemde en beruchte Georgische militaire weg, die dwars door de Kaukasus via de kloof van de Aragvi naar Rusland loopt. In de 17e-eeuwse vesting van Ananoeri hebben kundige steenkappers heidense en christelijke symbolen vermengd. Leeuwen, stieren en plantenmotieven vloeien perfect samen met Christus en kruis. In het Kazbegi Nationaal Park merken we dat het landschap steeds woester wordt als we boven de boomgrens komen en de eerste sneeuwveldjes verschijnen. Na een aantal uur bereiken we de 2.395 meter hoge Kruispas en de temperatuur is intussen behoorlijk gedaald. Voor de 5.047 meter hoge Mkinvari liggen hoog op een heuvel de twee kerkjes van de Heilige Drievuldigheid van Gergeti. We bereiken deze heuvel per 4x4 en bezoeken er de twee kerkjes, van waar we een adembenemend uitzicht hebben. Daarna keren we terug naar Kazbegi waar we dineren en overnachten in het ROOMS HOTEL. (O,picknicklunch,D) 

 

DAG 10: KAZBEGI – GORI – UPLISTSIKHE – TBILISI

’s Ochtends na het ontbijt keren we terug naar lager gelegen oorden. In Gori, de geboorteplaats van Iosib Vissarionovitsj Djoegasjvil, beter bekend als Stalin, bezoeken we zowel het Stalinmuseum als zijn ouderlijk huis. Na de lunch rijden we naar de rotsstad Uplis Tsikhe, een van de hoogtepunten van onze reis. In het eerste millennium van onze tijdrekening is ze ontstaan aan de Mtkvari rivier. Een complete stad met straten, huizen, paleizen, tempels, markten en opslagplaatsen, uitgekapt in zandsteen en met een bovenbouw van hout die helaas verloren is gegaan. We klimmen naar boven en proberen ons voor te stellen hoe hier in de vroege middeleeuwen een bloeiende gemeenschap woonde van wel 20.000 mensen. Hierna keren we terug naar Tbilisi waar we dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het MERCURE HOTEL of MUSEUM HOTEL. (O, L, D)

 

DAG 11: TBILISI – AKHTALA – DILIDZJAN (ARMENIË)

Na een vroeg ontbijt verlaten we Georgië en steken we de grens over naar Armenië. Deze bijzonder mooie rit door de groene provincie Lori en de Debedcanyon brengt ons naar het kleine stadje Akhtala waar we het gelijknamige klooster met zijn prachtige muurschilderingen bezoeken. Erna lunchen we in Nurik, wat kleine granaatappel betekent. Het is een jongerencentrum en sociale onderneming voor Armeense vrouwen. We maken hier ook traditionele wafels die we daarna lekker opsmullen. Met een goed gevulde maag rijden we verder naar het charmante stadje Dilidzjan. Door haar ligging in een vallei en omringd door dichte bebossing en met sneeuw bedekte bergtoppen heeft de stad de bijnaam, Armeens Zwitserland. Wanneer we toekomen maken we dan ook een stadswandeling door de gezellige straatjes van dit stadje. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in PARADISE HOTEL. (O, L, D)

 

DAG 12: DILIDZJAN – SEVANMEER – JEREVAN

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het 13e-eeuwse klooster van Goshavank. Het klooster toont ons het Armenië van de middeleeuwen. Daarna rijden we langs de oever van het prachtig gelegen Sevanmeer. We stoppen bij het schiereiland Sevan om van hieruit de vele kleuren van het meer te bewonderen. Het meer ligt op zo’n 2.000 meter boven de zeespiegel en is ingesloten tussen de bergen. Tijdens de lunch in het dorp Tsaghkunq proeven we van een typische Armeense visbrochette en rivierkreeftjes. Na deze lekkere lunch rijden we verder naar Jerevan. Na een korte stadswandeling dineren we in een lokaal restaurant. We overnachten in het TUFENKIAN HISTORIC HOTEL. (O, L, D)

 

DAG 13: JEREVAN: KHOR VIRAP – ARENI – NORAVANK

Na een vroeg ontbijt vertrekken we richting Khor Virap, een klooster gelegen aan de voet van de Bijbelse berg de Ararat. Khor Virap is een belangrijk bedevaartsoord. We horen hier het verhaal van de moeilijke relatie tussen Sint Gregorius de Verlichter en de Armeense koning Trdat de Grote. We zetten onze weg verder door een prachtig berglandschap naar Areni, dé wijnhoofdstad van Armenië. Dit is de ideale gelegenheid om eens zelf te proeven waarom het dorpje die naam kreeg. We rijden verder via de spectaculaire Noravankkloof en stoppen bij een belangrijke archeologische vindplaats. In dit schitterende landschap vinden we ook het 13e-eeuwse klooster Noravank, rustend op een hoge klif omringd door rotsen. We genieten nog van een heerlijke Armeense lunch en keren nadien terug naar Jerevan. We dineren en overnachten in het hotel. (O, L, D)

 

DAG 14: JEREVAN: GARNI

Na het ontbijt rijden we naar Geghard. Hier vinden we een 13e-eeuws klooster dat ook op de Unesco werelderfgoedlijst pronkt. Nadien rijden we verder naar Garni, een erg bijzonder dorpje. In Garni vinden we namelijk een tempel, gebouwd in de eerste eeuw voor onze tijdrekening en gewijd aan de zonnegod Mitra. Arabische en Turkse veroveraars en een fikse aardbeving in 1679 droegen bij tot de verwoesting van de tempel. Gelukkig voor ons werd de tempel in de jaren ‘70 gerestaureerd. We lunchen vandaag bij een lokale familie en maken kennis met de traditionele Armeense keuken. We proeven lavash, een typisch Armeens brood. Na de lunch keren we terug naar Jerevan waar we kennis maken met nog meer Armeense specialiteiten. Voor ons afscheidsdiner gaan we naar een sfeervol lokaal restaurant en daarna keren we terug naar het hotel om ons op te frissen voor de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht. (O, L, D)

 

DAG 15: JEREVAN – WENEN – BRUSSEL

We komen 's morgens aan in Brussel. (Ontbijtbox)

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O = Ontbijt, L = Lunch, D = Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 25.09.19)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering. Indien u een annulatieverzekering wenst, kunnen we deze voor u afsluiten.

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Visumkosten en eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis

Boeking

Belangrijk!

Minimum 10, maximum 20 deelnemers

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Een visum is noodzakelijk voor Azerbeidzjan en kan via ons worden aangevraagd.

De regio die je in deze rondreis bezoekt  is toeristisch gezien nog in volle groei is. In sommige gebieden zijn de wegen dan ook in minder goede staat. Ook inzake hotelkeuze hebben we soms moeten kiezen voor de best mogelijke accommodatie die er voorhanden is.

Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd, toch moeten we meegeven dat er regelmatig gewandeld wordt door rotssteden. Trappen, stenen en wat klimwerk brengt ons dan bij mooie kerken, kloosters en uitzichtpunten.

Boeking

Boekingsformulier