Sumatra, Sulawasi en Bali

Indonesië

Sumatra, Sulawasi en Bali

Omschrijving

Unieke mix van cultuur, natuur en strand!

Deze reis is een unieke mix van natuur, cultuur en strand en uitermate geschikt voor reizigers die Indonesië al eerder hebben bezocht. De orang-oetans en het imponerende Tobameer worden afgewisseld met authentieke dorpjes zoals Tomok en Ambarita op Sumatra. Maak kennis met de bijzondere dodencultuur van de Toraja op het indrukwekkende eiland Sulawesi en tot slot is er tijd om te ontspannen in een uitstekend hotel met zwembad op Bali.

Afreizen:

08/04/2020 € 1.999  
10/06/2020 € 1.999  
02/09/2020 € 1.999  
18/11/2020 € 1.999  
     

 

Opgelet, de prijzen hierboven zijn richtprijzen, deze reisorganisator werkt met dagprijzen die voortdurend veranderen! Informeer naar de dagprijs!

Boeking

Programma

DAG 1 Amsterdam - Medan

We vertrekken van Schiphol voor onze nonstopvlucht naar Medan.

DAG 2 Medan
Reisafstand 40 km / circa 1 uur in de bus

Aankomst in Medan op Sumatra. Bij aankomst staat onze Nederlandssprekende reisleider al op ons te wachten. We worden naar ons hotel gebracht, waar we kunnen bijkomen van de vlucht. 's Avonds organiseren wij een gezellig welkomstdiner.

DAG 3 Medan - Brastagi
Reisafstand 65 km / circa 3 uur in de bus

In de ochtend maken we een korte stadstour, waarbij we onder andere het Maimoon paleis, het huis van de voormalige Sultan van Sumatra bezoeken en de Mashid Raya of wel Grote Moskee, gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Dingemans. Vervolgens rijden we via een mooie route naar het leuke bergdorpje Brastagi op 1.400 meter hoogte, vooral bekend door de vele bloemen en het tropische fruit.

DAG 4 EN 5 Brastagi - Tobameer
Reisafstand 180 km / circa 5 uur in de bus

Op de markt in Brastagi verkopen Karo Batakvrouwen het heerlijkste fruit. We reizen naar de Sipisopiso watervallen en het oude Batak-dorpje Pematang Purba. Via de hoogvlakte en met een stop in het pittoreske dorpje Dokan, gaan we naar Prapat, aan de oever van het Tobameer, waarna we per boot naar het eilandje Samosir varen. Hier verblijven we twee nachten.

Tijdens ons verblijf brengen we per boot een bezoek aan de dorpjes Tomok en Ambarita. De lokale bevolking leeft hier nog volgens eeuwenoude tradities. Optioneel is er gelegenheid een bezoek te brengen aan het dorpje Sigapiton in het zuiden van het meer.

Optionele Excursie

 • Sigapiton

DAG 6 Tobameer - Bohorok
Reisafstand 300 km / circa 9 uur in de bus

Via een mooie route dwars door de natuur rijden we naar Bohorok. Onderweg passeren we vele palm- en rubberplantages. Aan het einde van de dag komen we aan in Bohorok, dé plaats om orang-oetans te zien, waarvan sommigen wel 90 kilo wegen.

DAG 7 Bohorok

Vandaag brengen we een bezoek aan het leefgebied van de orang-oetans, waar we een korte wandeling maken aan de rand van het Gunung Leuser National Park op zoek naar deze prachtige dieren. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum gevestigd waar orang-oetans werden opgevangen en hen werd geleerd weer zelfstandig in de natuur te overleven. Het project bleek een groot succes: inmiddels leven de orang-oetans vrij in de jungle onder bescherming van natuurbeheerders.

Optioneel kunnen we een trekking maken door de ongerepte jungle van het Gunung Leuser National Par. Hierbij is de kans aanwezig dat je oog in oog staat met orang-oetans.

Optionele Excursie

 • Jungle trekking

DAG 8 Bohorok - Medan - Makassar
Reisafstand 150 km / circa 4.5 uur in de bus

Vandaag hebben we een lange reisdag voor de boeg. We rijden van uit Bohorok terug naar Medan en vliegen dan via Jakarta naar Sulawesi, met haar prachtige landschappen en bijzondere dodencultuur in Torajaland. Sulawesi is wellicht één van de mooiste en meest indrukwekkende eilanden van de Indonesische archipel.

We landen in Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. We worden naar ons hotel gebracht en genieten van een heerlijk welkomstdiner.

DAG 9 Makassar - TorajalandReisafstand 300 km / circa 7 uur in de bus

Makassar is van oudsher de belangrijkste havenstad van Sulawesi. We brengen een bezoek aan het 17e eeuwse Fort Rotterdam, de specerijenhaven van Paotere, waar we allerlei prachtige Buginese schoeners treffen, en we passeren de voormalige Mulo-school.

Na de stadstour rijden we deels langs de prachtige ruige kust, op weg naar Pare Pare. Onderweg zien we typische huizen op palen, rijstterrassen en Buginese dorpjes. De weg gaat vervolgens dwars door de schitterende natuur met veel tropische wouden, uitgestrekte rijstvelden, exotische planten en bloemen.

Na de lunch rijden we verder en maken nog een stop bij Puncak Lakawang om te genieten van het adembenemende landschap, alvorens te arriveren in Rantepao waar we zullen overnachten.

DAG 10 Torajaland

We rijden naar het centrum van Torajaland en brengen een bezoek aan het dorpje Lemo, waar we de rotsgraven zien met houten poppen, tau tau. Vervolgens gaan we naar Keta Kesu, waar we schitterende Tongkanan huizen en traditionele rijstschuren bewonderen. Aan de rotswanden hangen houten kisten met de beenderen van voorouders. In Londa kunnen we de grafkamers van binnen zien en als we er omhoog kijken, zien we doodskisten aan lianen hangen.

DAG 11 Torajaland

Na het ontbijt bezoeken we het Toraja dorp Palawa met schitterende Tongkanen huizen. Hierna verder naar het Sa’dan weefcentrum waar we getuigen zijn van de traditionele zijde weeftechnieken.

DAG 12 Torajaland

Ten noorden van Rantepao ligt de berg Batutumonga, hier hebben we een schitterend uitzicht over Rantepao en de omliggende valleien. Onderweg rijden we door kleine dorpjes en zien vele rijstterrassen met her en der lage rotsgraven in het landschap.

DAG 13 Torajaland - Makassar - Bali
Reisafstand 300 km / circa 7 uur in de bus

We rijden terug naar Makassar en vliegen naar het tropische godeneiland Bali. Op Bali kun je volop genieten van zon, zee en strand in een uitstekend hotel met zwembad.

DAG 14 T/M 16 Bali

Geniet van dit prachtige eiland. Natuurlijk kun je ook diverse excursies boeken bij onze lokale vertegenwoordiging, want op Bali valt heel veel te zien en te beleven!

Optionele Excursie

 • Kookcursus
 • Bali eilandtour
 • Zeilcruise op een catamaran naar Lembongan

DAG 17 Bali - Amsterdam

Vertrek van Bali voor onze vlucht naar Amsterdam, waar we de volgende dag aankomen.

DAG 18 Amsterdam

Aankomst op Schiphol. Einde van een indrukwekkende rondreis.

 

 

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Economy Class vluchten met Garuda Indonesia Amsterdam - Medan nonstop en Denpasar - Amsterdam met tussenstop
 • Economy Class vluchten Medan - Jakarta - Makassar en Makassar - Denpasar
 • Ruimbagage op Garuda Indonesia vluchten
 • Overnachtingen in comfortabele hotels (hotels in het Tobameer en op Sulawesi zijn eenvoudiger) en verblijf op Bali in een uitstekend hotel met zwembad
 • Verblijf Sumatra en Sulawesi op basis van halfpension (ontbijt en lunch) van ontbijt dag 3 t/m lunch dag 13 (m.u.v. dag 8: alleen ontbijt) en Bali op basis van logies-ontbijt
 • Welkomstdiner op dag 2 en 8
 • Stadstours in Medan en Makassar
 • Bezoek aan orang-oetan opvang reservaat
 • Bezoek aan Tobameer, Brastagi en Sipisopiso watervallen
 • Boottocht over het Tobameer
 • Bezoek aan de traditionele dorpen Keta Kesu, Lemo, Londa, Palawa en het zijde weefcentrum van Sa'dan
 • Entreegelden volgens programma circa € 160,- p.p.
 • Lokaal Nederlandssprekende reisleiding tijdens de rondreis dag 2 t/m 13
 • Lokaal Nederlandssprekende hostess op Bali
 • Rondreis per comfortabele airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte)
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstofheffing

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 25,- per boeking
 • Optionele excursies
 • Bijdrage fooienpot € 30,- per persoon
 • Fooien voor reisleiding, chauffeur en busboy
 • Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven 
 • Wij verzorgen graag uw reis- en/of annuleringsverzekering.

 

Boeking

Belangrijk!

 • Voor deze bestemming is een reispas noodzakelijk die nog 6 maanden geldig is na retourdatum
 • Singletoeslag € 530 pp
 • Minimaal 15 deelnemers, maximum 25 deelnemers
 • In Indonesië bevinden zich vele moskeeën, het is daardoor soms onvermijdelijk dat uw hotel in de buurt van een moskee staat. Indien u een lichte slaper bent, is het verstandig om oordopjes mee te nemen. 
 • Tijdens deze reis streven we er naar u in relatief korte tijd veel van de bestemming te laten zien. Dit betekent dat er meerdere lange reisdagen van toepassing zijn waardoor dit als een intensieve reis wordt ervaren.

Reizen is het uitgelezen moment om u in orde te stellen met inentingen zoals o.a. Hepatitis A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen hierbij zeker helpen. Zij zullen u bovendien ook correct kunnen adviseren over al de inentingen die nodig zijn en de voorzieningen die u dient te nemen voor een bezoek aan deze bestemming.  

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Vluchtschema:

GA 89 Amsterdam - Medan 11:05 - 06:00* circa 13 uur
GA 185 Medan - Jakarta 11:15 - 13:40 circa 2,5 uur
GA 610 Jakarta - Makassar 15:00 - 18:40 circa 2,5 uur
GA 621 Makassar - Denpasar 19:40 - 21:10 circa 1,5 uur
GA 88 Denpasar - Amsterdam 20:25 - 07:30* circa 18 uur

Boeking

Boekingsformulier

Al onze aanbiedingen