Dravidische kleuren

India

Omschrijving

India, dravidische kleuren

Levendig en tropisch Zuid-India: het is nog vroeg dag wanneer ergens in de immense tempel van de slapende stad een klokje kleppert. Een priester heeft, nog voor een eerste zonnestraal de aarde streelt, gemerkt dat de lichten keren, dat het nachtelijke expansel dra zal openbreken.Dit is het teken voor de dagelijkse AARTHI, het ochtendritueel bij het heiligste van het heilige. Tempeldieners zitten klaar om met uitgesproken eerbied en respect de nachtversieringen te verwijderen van het cultusbeeldje en met serene gebaren een nieuwe opsmuk aan te brengen van kruidenpasta’s en frisse bloemen.In dit Dravidische India gaat voor de mensen geen dag voorbij zonder een bezoek aan de tempel die in de loop der tijden is uitgegroeid tot een ware stad in de stad.De gopurams of grote kleurrijke toegangspoorten zijn van ver te merken.De bewoners in het zuiden van het Indiase continent houden de meest oorspronkelijke Hindoeïstische geloofsbelevenis in ere.

Afreizen:

Vertrekdatum Prijs pp dubbel Prijs single
24/10/2020 € 4.890 € 6.390
09/02/2020 € 4.990 € 6.490
     
     
     
     
     

 

Schema:

Boeking

Programma

DAG 1: BRUSSEL – CHENNAI

We vertrekken vanuit Brussel naar Chennai. Bij aankomst in Chennai worden we naar TRIDENT CHENNAI gebracht voor de overnachting.

 

DAG 2: CHENNAI

Deze ochtend zijn we vrij om van een laat ontbijt te genieten en tot rust te komen na de lange vlucht. Rond de middag vertrekken we naar het centrum van de oude stad voor onze lunch in een lokaal restaurant. Chennai, ook gekend als Madras, is de vierde grootste stad van India en wordt als culturele hoofdstad van het Dravidische zuiden beschouwd. Deze stad werd gebouwd rond het 17e-eeuwse fort van Sint George dat de eerste belangrijke handelspost van de Britse Oost-Indische Compagnie vormde. Vanuit de stad wisten de Britten het zuiden van India steeds meer te overheersen. We gaan op verkenning in het oude stadsgedeelte en brengen onder andere een bezoek aan de San Thome kathedraal, het fort en de kleurrijke Shiva tempel. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 3: CHENNAI: KANCHIPURAM EN MAHABALIPURAM

We vertrekken na het ontbijt naar Kanchipuram en Mahabalipuram. Kanchipuram is een van de zeven heilige steden voor hindoes. Ze wordt ook wel eens de Gouden Stad met Duizend Tempels genoemd. In werkelijkheid liggen zo’n 70 heiligdommen verspreid over de stad. Enkele bouwwerken gaan terug tot de 2e eeuw van onze tijdrekening. Hoog ommuurd en slechts toegankelijk langs veelkleurige toegangspoorten of gopurams, herbergen deze pelgrimsplaatsen merkwaardige gebruiken en gewoontes. De aan Shiva gewijde Kailashanatha tempel is een van de oudste, nog bestaande tempels van Kanchipuram. De naam van de tempel verwijst naar de heilige berg Kailasha en vertegenwoordigt de overgangsfase van de eenvoudige bouwstijl van Mahabalipuram naar de meer verfijnde Dravidische architectuur. We genieten van onze lunch. Vandaag de dag is Mahabalipuram, een rustig badplaatsje aan de Golf van Bengalen, maar ooit was het een belangrijke havenstad voor de Pallavas, de eerste Dravidische dynastie uit Zuid-India. Ze hadden de gewoonte om zowel tempels als sculpturen uit de rotswand te houwen, soms zelfs uit één grote monoliet. Dit basisprincipe van de Dravidische architectuur dateert uit de 7e eeuw en heeft geleid tot de fenomenale reputatie van de lokale beeldhouwers die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Wij bezoeken de vijf rathas tempels, de buiten gebruik geraakte kusttempel en de wandsculptuur Arjuna’s Boetedoening. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 4: CHENNAI – TRICHY – TANJORE

We genieten van het ontbijt voor we naar de luchthaven vertrekken voor de binnenlandse vlucht naar Trichy of Tiruchirapalli. Na onze lokale lunch bezoeken we de tempelstad Srirangam, gelegen op een eilandje in de Kauvery rivier. Hier staat de Sri Ranganathasvami tempel, de grootste tempel ter ere van Vishnu. Rond de eigenlijke tempel zijn door de eeuwen heen zeven concentrische muren gebouwd met in totaal 21 gopurams of typische Zuid-Indische tempeltorens. Tussen de buitenste muren vinden we winkeltjes, scholen, ateliertjes, woningen van brahmanen en dispensaria. Het geheel vormt een ware stad op zich. Daarna rijden we naar Thanjavur of Tanjore. Deze stad verpersoonlijkt alles wat de Choladynastie (850-1173) destijds heeft verwezenlijkt op gebied van kunst en filosofie. We dineren en overnachten in het eenvoudige IDEAL RIVERVIEW RESORT. (O,L,D) 

 

DAG 5: TANJORE – MADURAI

Na het ontbijt bezoeken we deze ochtend de Sri Brihadisvara tempel, een prachtige tempel die op de Unesco werelderfgoedlijst werd geplaatst. Hoewel het heiligdom alle oorspronkelijke spirituele functies heeft verloren, straalt het nog steeds een majestueuze klasse uit. Midden in een tempeltuin en omgeven door een boog van kleine nissen, troont het enorme tempelcorpus. Hier wordt de grootste Shiva lingam van India onder een toren van dertien verdiepingen hoog bewaard. Met een beetje geluk treffen we de priesters op het moment dat ze emmers melk, water en gele saffraanpasta uitgieten over de enorme zwart granieten steen. Muzikanten en tempeldanseressen begeleiden de traditionele tempelfeesten. Tegenover het heiligdom staat een kolossaal beeld van de stier Nandi. We bewonderen ook de fascinerende muurschilderingen. We rijden naar Madurai, de tweede grootste stad van Tamil Nadu, waar we lunchen. Hier domineert de imposante 16de-eeuwse Meenakshi tempel met zijn vier enorme gopurams. Meer dan honderd jaar lang werkten de beste kunstenaars van Zuid-India aan dit unieke geheel van torens en galerijen. We brengen een bezoek aan de dagelijkse markt, waar aromatische kruiden, groenten en exotisch fruit in een labyrint van gangpaden aan de man worden gebracht. De vingervlugge verkopers marchanderen met de tempelbezoekers tussen bergen afrikaantjes en jasmijn. We dineren en overnachten in het COURTYARD BY MARRIOTT. (O,L,D)

 

DAG 6: MADURAI – PERIYAR

Na het ontbijt rijden we naar Periyar Nationaal Park, een uitgestrekt natuurreservaat gelegen op de grens van Tamil Nadu en Kerala. Het 800 km² grote reservaat ligt rond een kunstmatig meer op een hoogte van 900 tot 1800 meter. Na de hectische steden die we de laatste dagen hebben bezocht, kunnen we hier genieten van het koelere klimaat en de rustgevende natuur. Bij aankomst nemen we onze intrek in het sfeervolle SPICE VILLAGE HOTEL en genieten er van de rust. In de namiddag maken we een leerrijke en boeiende wandeling door de kruidentuin van deze mooie parel. We dineren en overnachten in het hotel.(O,L,D)

 

DAG 7: PERIYAR – ALLEPPEY

Na het ontbijt verlaten we Periyar en maken we al snel kennis met de groenste deelstaat van Zuid-India: Kerala. De rit naar de lagunes is een lust voor het oog. We rijden door dicht junglegebied waarin we half verdoken rubber-, koffie-, thee- en peperplantages kunnen onderscheiden. Overal heeft de bevolking de natuurlijke rijkdommen en mogelijkheden van het uitzonderlijke klimaat geëxploiteerd voor de lucratieve kruiden- en specerijenhandel. De kokosindustrie is een van de belangrijkste werkgevers in deze streek en wuivende kokospalmen met weelderige kruinen zijn dan ook alomtegenwoordig. Voor we het goed en wel beseffen, rijden we over de dijken van het natuurlijke waterbekken van de backwaters. Voor de lokale bevolking zijn deze kanaaltjes echte levensaders. Koken, wassen, vervoer en verblijf; alles gebeurt op het water. We maken dan ook een onvergetelijke backwatercruise terwijl we genieten van een lunch aan boord. We dineren en overnachten in het LAKE PALACE RESORT. (O,L,D)

 

DAG 8: ALLEPPEY – COCHIN

Voor we doorreizen naar Cochin genieten we van ons ontbijt. Het oude stadscentrum van Cochin, Fort Kochi genoemd, ligt op een eilandje dat nog steeds de aloude sfeer van een rustig vissersstadje uitstraalt. We wanen ons algauw Europese zendelingen zoals onze 15e- en 16e-eeuwse voorgangers uit Nederland of Portugal. Opvallend veel christelijke kerken domineren met hun torens de horizon. We worden verwelkomd in ons hotel TRIDENT COCHIN voor de lunch. Hierna brengen we een stadbezoek aan Cochin. Deze kosmopolitische havenstad waar hindoes, moslims, christenen en joden vreedzaam naast elkaar leven, heeft heel wat bezienswaardigheden in petto. In het hart van de Joodse wijk ontdekken we de 16e-eeuwse synagoge. De vloer bestaat uit honderden handgeschilderde tegels van blauw porselein. We bezoeken ook India’s oudste Europese kerk, opgetrokken in de 16e eeuw door de Franciscanen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 9: COCHIN – WAYANAD

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de kosmopolitische havenstad Cochin en rijden we naar het WAYANAD WILD. De regio rond Wayanad vormt de meest zuidelijke uitloper van het Deccanplateau en is gelegen in het groene hart van Kerala. Onderweg genieten we van de afwisselende landschappen en de met plantages beplantte heuvels. De belangrijkste producten in de regio zijn koffie, thee, kardemon, rubber maar ook, cassave, rijst en gember worden geteeld in dit vruchtbare landbouwgebied. We lunchen onderweg. In de late namiddag nemen we onze intrek in de gezellige lodge te midden van de natuur. Na deze lange dag kan je genieten van de prachtige omgeving tijdens een wandeling of rustig ontspannen omringt door de stilte van de natuur. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 10-11: WAYANAD – KABINI

Na het ontbijt reizen we verder naar Kabini, gelegen aan het Nagarhole Nationaal park. Bij aankomst nemen we onze intrek in het authentieke EVOLVE BACK resort, waar we genieten van onze lunch in een prachtige omgeving, en waar we twee nachten verblijven. We maken er een ochtend- en namiddagsafari per jeep en boot. Nagarhole was ooit het jachtgebied van de maharadja’s. Pas in 1955 kreeg het dankzij Rajiv Gandhi de status van beschermd natuurgebied. Enkele primitieve volksstammen werden gedeeltelijk verplaatst naar zones buiten het park, maar bleven toch trouw aan hun oorspronkelijke manier van voedsel zoeken. De meest spectaculaire bewoners van dit immense park zijn vanzelfsprekend de olifanten die in kleine kuddes over de uitgestrekte grasvlakten trekken. Ook de Indiase bizon, vierhoornige antilopen, sambarherten, beren, hordes wilde honden en allerlei apenfamilies bevolken het park. Langs de oever van het meer slapen krokodillen en de variatie aan vogels is nauwelijks in kaart te brengen. Met wat geluk krijgen we misschien een Indiase tijger in het vizier. We lunchen, dineren en overnachten in het resort. (O,2L,2D)

 

DAG 12: KABINI – MYSORE

Na het ontbijt trekken we richting Mysore waar we lunchen in het ROYAL ORCHID METROPOLE. Onze kennismaking met deze aangename stad begint bij het paleis van de maharadja in een overdreven pompeuze Indo-Saraceense stijl. Het kloppend hart van de oude stad is zonder twijfel de kleurrijke en geurige Devarajamarkt, beroemd om haar parfums en wierookstokjes. De 17e-eeuwse Sri Chamundeswari tempel wordt het indrukwekkende eindpunt van ons bezoek. Vanaf de heuvel hebben we een schitterend uitzicht over de stad. De hele stad ligt aan onze voeten. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 13: MYSORE – HASSAN

Na het ontbijt bezoeken we deze ochtend het jainheiligdom van Sravanabelgola. Bovenop een enorme granieten rots en zo’n 700 trappen hoog staat een kolossaal beeld van een jain Thirtankara. Om de 12 jaar wordt hier een spectaculaire ceremonie gehouden. De 18 meter hoge figuur wordt dan overgoten met goudblaadjes, melk, goudsbloemen en sieraden. Na onze picknicklunch wacht ons nog een boeiend bezoek aan de beroemde tempels van Belur en Halebid. Hier zien we indrukwekkende voorbeelden van Hoysalavakmanschap en een onbetwist hoogtepunt in de geschiedenis van de Indiase beeldhouwkunst. Op het einde van deze rijkgevulde dag keren we terug richting Hassan waar we dineren en overnachten in het HOYSALA VILLAGE RESORT. (O,picknicklunch,D)

 

DAG 14: HASSAN – BANGALORE – MUMBAI

Na het vroeg ontbijt rijden we naar Bangalore, een van de vijf grootste steden in India. We genieten van een snacklunch nabij de luchthaven. In de namiddag nemen we een binnenlandse vlucht naar Mumbai. Bij aankomst rijden we naar het TRIDENT NARIMAN POINT waar we dineren en overnachten. (O,snacklunch,D)

 

DAG 15: MUMBAI – BRUSSEL

We genieten van een heerlijk ontbijt. Met meer dan 18 miljoen inwoners is Mumbai de grootste stad van India. De bebouwing van deze sfeervolle stad telt sterke contrasten: torenflats en wolkenkrabbers worden afgewisseld met statige koloniale gebouwen en armoedige huizen. Deze ochtend brengen we een bezoek aan de grotten van Elephanta. In de heuvels van het naburige eiland Gharapuri zijn vier reusachtige grotten met subliem beeldhouwwerk uitgehakt. De Portugezen doopten het eiland tot Elephanta, naar een zwartstenen beeld van een olifant dat aan de aanlegplaats stond. In de eerste grot zien we Shiva’s kosmische dansen uitvoeren onder het wakend oog van enkele goden en godinnen. Hier werd ook het legendarische huwelijk van Shiva met de beeldschone Parvati vereeuwigd. Na de lunch bezoeken we de Victoria Terminus, het grootste station van Mumbai dat is opgetrokken in Victoriaanse stijl met neogotische en Indiase stijlelementen. Kruiers getooid in hun typische dhoti of lendendoek zeulen zware koffers terwijl grote horden reizigers zich naar hun trein haasten. Wel twee miljoen passagiers pendelen op dagelijkse basis met een van de duizend treinen die hier vertrekken. Aan de ghats of trappen bij de rivier zien we dhobi walla’s aan het werk. Deze wasbazen doen hier de was voor hotels en particulieren. We keren terug naar ons hotel waar we gebruik kunnen maken van enkele kamers om ons op te frissen voor het diner. Na het afscheidsdiner rijden we naar de luchthaven. We vertrekken vanuit Mumbai naar Brussel. (O,L,D)

 

DAG 16: BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 25.09.19)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstands- en uitgebreide annuleringsverzekering. Liever geen verzekering? Vraag ons naar de pakketprijs zonder verzekeringen.

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Visumkosten en eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Eventuele fotografie- en filmkosten
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)

Boeking

Belangrijk!

 • aantal deelnemers: min. 10 personen en max. 20 personen
 • reisdocumenten: internationaal paspoort (geldig tot minstens 6 maanden na terugkeer) en visum (hier kunnen wij u mee helpen)
 • inentingen: geen verplichte inentingen
 • tijdsverschil: winter +4.5, zomer +3.5

Er zijn geen inentingen verplicht, doch is reizen het uitgelezen ogenblik om u in orde te stellen met inentingen zoals Hepatitus A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen u hierbij zeker helpen. Zij zullen u ook het correcte advies inzake malaria kunnen verschaffen.

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Boeking

Boekingsformulier

Al onze aanbiedingen