Bhutan & Nepal

Bhutan, Nepal

Bhutan & Nepal

Omschrijving

Het land van de donderdraak, middenin de Himalaya

Tijdens deze inleefreis maak je kennis met de boeiende wereld van boeddhisme in Bhutan. In Nepal kom je in contact met het hindoeïsme. Te midden van een overweldigende natuur bezoek je hier tempels en forten alsook fascinerende dorpjes en steden. Zodoende maak je kennis met de hartelijke bevolking van deze weinig bezochte regio.

 

Afreizen

Datum Prijs pp Dubbel Prijs pp Single
08/10/2021 6.090€ 7.090€
12/11/2021 6.090€ 7.090€
     

 

 

Boeking

Programma

DAG 1: BRUSSEL – KATHMANDU (NEPAL)

We vertrekken vanuit Brussel naar Kathmandu.

 

DAG 2: KATHMANDU

Welkom in Nepal! Na onze aankomst in de hoofdstad rijden we naar het HOTEL YAK & YETI. Na onze lunch wandelen we door Kathmandu, ook wel de Stad der Tienduizend Tempels genoemd. In het hart van deze historische stad gonst het van de riksja’s, toeterende taxi’s en heilige koeien. Door deze chaos lijkt de mensenmassa zich voort te bewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. We bewonderen de vele tempels van Kathmandu en zien de locals hun offergave aan de goden brengen. Daarna rijden we naar de Yungunheuvel met het ruim 2.000 jaar oude heiligdom Swayambhunath. De wapperende gebedsvlaggetjes op deze hoogte zijn prachtig om zien, maar zijn niet de enige blikvanger. Op de heuvel leven namelijk wel 1.000 apen. Daarom spreekt men ook wel eens over de Apentempel. We dineren en overnachten in het hotel. (L,D)

 

DAG 3: KATHMANDU – CHANGU NARAYAN – NAGARKOT

Na het ontbijt rijden we naar Changu Narayan. Al snel zien we de tempel boven op een heuvel staan met vele kleine dorpjes eromheen. Dit bedehuis is een prachtig bewaarde parel die zou dateren uit de derde eeuw. Het is een van de oudste hindoetempels in de vallei en bevat enkele meesterwerken uit de Nepalese beeldhouwkunst. Na een gemakkelijke wandeling worden we opgehaald voor onze transfer naar het CLUB HIMALAYA NAGARKOT RESORT. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

 

DAG 4: NAGARKOT – DHULIKHEL

Bij helder weer staan we vroeg op voor het kleurenspektakel van een prachtige zonsopgang met zicht op de oostelijke Himalayabergen. Na het ontbijt rijden we naar Namo Buddha waar we het Thrangu Tashi Yangtse klooster bezoeken. Daarna gaan we verder naar het charmante stadje Panauti, een van de oudste plaatsen van Nepal. Panauti staat gekend als onkwetsbaar voor de vele aardbevingen van de streek. Het oude gedeelte is goed bewaard en er heerst een aangename, nostalgische sfeer in de smalle steegjes en eeuwenoude tempels. We rijden verder naar DHULIKHEL MOUNTAIN RESORT voor ons diner en overnachting. Het resort heeft een prachtige tuin met de majestueuze Himalaya op de achtergrond. (O,L,D)

 

DAG 5: DHULIKEL – BHAKTAPUR – KATHMANDU

We staan vroeg op om te genieten van de zonsopgang over de Himalaya. Vanuit Dhulikhel hebben we een fantastisch uitzicht over Mount Everest in het Oosten en het Annapurnagebergte in het Westen. Bij helder weer zien we hoe de hoge pieken gestreeld worden door de eerste roze gloed van de zon. Na het ontbijt rijden we naar Bhadgaon, ook Bhaktapur genoemd, een van de drie koningssteden in de Kathmanduvallei en bijna volledig erkend als Unesco werelderfgoed. De aardbeving van enkele jaren geleden heeft de wonderbare schoonheid van de stad aangetast, maar niet kunnen vernielen. We dineren en overnachten in het HOTEL YAK & YETI. (O,L,D)

 

DAG 6: KATHMANDU – PARO – THIMPHU (BHUTAN)

Na het ontbijt nemen we een vlucht naar Paro in Bhutan, een van de meest spectaculaire vluchten ter wereld. Bij helder weer hebben we een fabelachtig uitzicht op de Himalaya, de Mount Everest en de Kanchenjunga. Bij onze aankomst in Bhutan valt meteen op dat de locals nog vaak de nationale kledij dragen. Bijna alle gebouwen zijn nog in de typische traditionele stijl opgetrokken en de gevels zijn versierd met schilderingen van religieuze symbolen en belangrijke dieren, zoals de tijger, draak, olifant en pauw. Bij aankomst rijden we meteen verder naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. De stad telt zo’n 50.000 inwoners en is de enige hoofdstad ter wereld zonder verkeerslichten in het straatbeeld. We bezoeken National Memorial Chorten. Dit witgeschilderde herdenkingsmonument ter ere van Jigme Dorji Wangchuck, de derde koning van Bhutan, trekt nog elke dag heel wat lokale bezoekers. Ze komen er om te bidden of te mediteren. We nemen onze intrek in het NORKHIL BOUTIQUE HOTEL & SPA voor het diner en onze overnachting. (O,L,D)

 

DAG 7: THIMPHU – PUNAKHA

Na het ontbijt bezoeken we het Zilukha-nonnenklooster. In de kleine dierentuin van het Motithang Takin Preserve nemen we even de tijd om de takin te bewonderen. Dit unieke dier komt nergens anders ter wereld voor en kan nog het best omschreven worden als een soort hertachtige variant op de gnoe. Het is dan ook het nationale dier van Bhutan. Daarna klimmen we over de Dochula pas (3.100 meter) en zetten we onze tocht verder naar Punakha, al eeuwenlang de winterresidentie van de koninklijke familie. Punakha ligt op 1.400 meter boven zeeniveau en is dus uitgesproken warmer dan Thimphu. In de zomer verblijven hier enkel de monniken. Bij helder weer is het panorama over de pieken van de Himalaya adembenemend. Langs het kronkelende pad zien we duizenden offertabletjes of tsatsa’s die de lokale bevolking in de bergwanden komen plaatsen. Na de lunch in een lokale boerderij, bezoeken we de Punakha Dzong met de intrigerende naam Paleis van Groot Geluk. Op deze plek werden alle koningen van Bhutan gekroond. Dzongs zijn voormalige strategische forten die dienst doen als grote kloosters of administratieve districtshuizen. Ook Punakha Dzong werd in 1637 gebouwd op een strategische plek; het eiland waar de Pho en Mo of Vader- en Moederrivier samenvloeien. Het houtsnijwerk op het grote centrale binnenplein van de dzong is spectaculair. In de gebedshal komen we even tot rust. We dineren en overnachten in het KUNZANG ZHING RESORT. (O,L,D)

 

DAG 8: PUNAKHA – PHOBJIKHAVALLEI

Langs bergwegen en wouden, door het bruisende Wangduephodrang, rijden we na het ontbijt naar de pittoreske Phobjikhavallei. Phobjikha is een van de weinige gletsjervalleien in Bhutan en is van eind oktober tot maart het uitverkoren winterverblijf van de zwarthalskraanvogels die migreren vanuit het Tibetaanse plateau. We dineren en overnachten in HOTEL DEWACHEN. (O,L,D)

 

DAG 9: PHOBJIKHAVALLEI – TRONGSA

Met een goed ontbijt achter de kiezen maken we een mooie wandeling naar het 16e-eeuwse klooster Gangtey Gompa. We zetten onze rit verder over de Pelela Pas (3.420 meter) naar Trongsa waarbij we onderweg een stop maken bij het 18e-eeuwse boeddhistische monument Chendebji Chorten. We dineren en overnachten in het eenvoudige YANGKHIL RESORT. (O,L,D)

 

DAG 10: TRONGSA – BUMTHANG

Na het ontbijt nemen we de Yotongla Pas (3.470 meter) naar Jakar in Bumthang, het spirituele hart van het koninkrijk. Bumthang herbergt enkele van de oudste paleizen, boeddhistische tempels en kloosters in Bhutan. Na de lunch bezoeken we Kurje Lhakhang, een van de heiligste plaatsen in Bhutan. Ook de Jambay Lhakang, een 7e-eeuwse tempel gewijd aan de boeddhistische Maitreya staat op het programma. Indien de tijd het toelaat rijden we naar Jakar Dzong of Dzong van de Witte Vogel, in 1667 gebouwd op de bergrug boven Jakar. Met een oppervlakte van 1.500 m² is het wellicht de grootste dzong van Bhutan. We dineren en overnachten in het YUGHARLING RESORT. (O,L,D)

 

DAG 11: BUMTHANG

Vandaag starten we de dag met een eenvoudig ontbijt. De festivals in Bhutan zijn uitbundig gevierde belevenissen waar de piekfijn uitgedoste lokale bevolking met volle teugen van geniet. Tegelijkertijd zijn het ook heilige gebeurtenissen waarmee de bevolking boze geesten verdrijft en positief karma verzamelt voor het volgende jaar. De binnenplaatsen van de dzongs en de tempels komen tot leven wanneer de monniken hun gemaskerde dansen uitvoeren. Elke dans heeft zijn eigen spirituele betekenis. Sinds de middeleeuwen worden de dansen maar één keer per jaar uitgevoerd en zijn ze onveranderd gebleven. De hele dag genieten we van het kleurrijke spektakel dat bol staat van symboliek. We dineren en overnachten in het hotel. (O, picknicklunch, D)

 

DAG 12: BUMTHANG – PUNAKHA

Na het ontbijt starten we onze terugrit naar Punakha via Trongsa. Trongsa is het voorouderlijk huis van de dynastie die nu over het land heerst. Een bezoekje aan Trongsa Dzong mag dus zeker niet ontbreken. Al in 1543 zag een monnik in dat deze wonderbaarlijke plaats de perfecte locatie was voor een heiligdom. Door de eeuwen heen ontstond een netwerk van binnenkoeren, doorgangen en maar liefst 25 tempels, allemaal gesitueerd in de grootste dzong van Bhutan. Na de lunch wandelen we naar de kleine Chimi Lhakhang, thuisbasis van de zogenaamde Divine Madman of Goddelijke Gek die met zijn onorthodoxe methodes de vreselijkste lokale demonen kon bedwingen en zo welvaart naar de streek bracht. Van heinde en ver komen er nog dagelijks pelgrims om deze bijzondere figuur te eren. Diner en overnachting in het KUNZANG ZHING RESORT. (O,L,D)

 

DAG 13: PUNAKHA – PARO

We zetten, na het ontbijt, onze rit naar Paro verder en houden onderweg nog halt voor een panoramisch zicht op de imposante Paro Dzong, een vierkant fort waarvan het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit 1644. Paro is een aangenaam stadje met bontgekleurde huizen en straten omzoomd door treurwilgen en populieren. De brede, snelstromende rivier Paro snijdt de brede vallei in tweeën. We brengen een bezoek aan de Ta Dzong dat dienst doet als Nationaal Museum. Dit charmante museum herbergt een bonte verzameling van religieuze voorwerpen, traditioneel textiel en andere kunstvoorwerpen. Dankzij dit bezoek krijgen we een mooi beeld van het nog levende erfgoed van Bhutan. Daarna is het tijd voor een bezoek aan Ringpung Dzong waar we het schilderij van de Heilige Milarepa bewonderen. We dineren en overnachten in het NAKSEL BOUTIQUE RESORT. (O,L,D)

 

DAG 14: PARO

Na het ontbijt trekken we de heuvel op naar de Taktsanggompa of het Tijgernestklooster. Op 900 meter boven de Parovallei hangt het als het ware tegen de barre rotswand gekleefd. Goeroe Padmasambhava zou op de rug van een tijgerin naar boven gevlogen zijn en vijf vreselijke demonen hebben verslagen. Na drie maanden van afzondering en gebed, begon de goeroe het boeddhisme in Bhutan te verspreiden. Bhutanezen kennen hem als Goeroe Rinpoche of Kostbare Meester en zelfs als de tweede Boeddha. Een pittige klim van ruim anderhalf uur door een bos van zilvergroene sparren en met mos begroeide pijnbomen brengt ons naar het uitkijkpunt op het klooster, spectaculair gelegen op 2.940 meter hoogte. Wie wil kan nog een tijdje doorwandelen naar de top om het klooster te bezoeken. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 15: PARO – KATHMANDU (NEPAL)

Na het ontbijt nemen we afscheid van Bhutan en nemen de vlucht terug naar Kathmandu. Vervolgens rijden we naar Patan waar we lunchen in een lokaal restaurant. Patan is de oudste stad van Nepal en wordt ook wel Lalitpur of Stad der Schoonheid genoemd. Hier openbaart zich een 1.000 jaar oude cultuur die bewaard is gebleven in de prachtige gebouwen rond het centrale plein of Durbar Square. De stad is bovendien bekend om de kunde van de goud- en metaalgieters. Ook dit herkennen we in de betoverende architectuur van de tempels, paleizen en voorhuizen die zo goed als onveranderd is gebleven. We bezoeken de Gouden Tempel, het Koninklijk Paleis en de Krishna Mandir, een van de fraaiste tempels van Nepal. Na deze unieke ervaring keren we terug naar het HOTEL YAK & YETI voor het afscheidsdiner en de overnachting. (O,L,D)

 

DAG 16: KATHMANDU – BRUSSEL

Vandaag bezoeken we na het ontbijt Bouddhanath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. De massieve stoepa, een van de mooiste en ook de hoogste ter wereld, draagt een goudkleurige kubus waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. Na de lunch in een lokaal restaurant reizen we richting Pashupatinath, gelegen aan de oevers van de Bagmati rivier. Daar staat de allerheiligste Shivatempel van Nepal. In dit pelgrimsoord zijn we getuige van het hindoeïsme in zijn puurste vorm. De tempel zelf is enkel toegankelijk voor hindoes. Gelukkig zijn er in de wijde omtrek nog andere diepgaande hindoeïstische rituelen die we kunnen bijwonen. Vooral de activiteiten rond de ghats waar de rituele lijkverbrandingen doorgaan, leveren een fascinerend schouwspel op. Na een vroeg diner rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht richting Brussel. (O,L,D)

 

DAG 17: BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 24.09.20)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering

 

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Visumkosten en eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)
 • Annuleringsverzekering (4,75% van de totale reissom)

 

Boeking

Belangrijk!

 • Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: Internationaal paspoort (6 maanden geldig na retour). 
 • Voor beide landen is een visum noodzakelijk (kan door ons verzorgd worden)
 • Minimaal 8 deelnemers, maximum 20 deelnemers

Reizen is het uitgelezen moment om u in orde te stellen met inentingen zoals o.a. Hepatitis A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen hierbij zeker helpen. Zij zullen u bovendien ook correct kunnen adviseren over al de inentingen die nodig zijn en de voorzieningen die u dient te nemen voor een bezoek aan deze bestemming.  

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

 

Boeking

Boekingsformulier