19-daagse groepsrondreis Maleisië - Borneo (Sarawak)

Maleisië

19-daagse groepsrondreis Maleisië - Borneo (Sarawak)

Omschrijving

Avontuurlijke rondreis dwars door de spectaculaire natuur van Borneo

Ga mee met deze avontuurlijke rondreis dwars door de spectaculaire natuur van Borneo. We gaan op zoek naar orang-oetans en verblijven middenin de dichtbegroeide jungle. Dé perfecte plek om prachtige wandelingen door de natuur te maken.

Reisschema

31/03/2020 € 2.309,-  
07/04/2020 € 2.329,-  
06/04/2020 € 2.199,-  
08/05/2020 € 2.329,-  
02/06/2020 € 2.349,-  
16/06/2020 € 2.319,-  
14/07/2020 € 2.639,-  
21/07/2020 € 2.699,-  
28/07/2020 € 2.699,-  
04/08/2020 € 2.569,-  
18/08/2020 € 2.499,-  
01/09/2020 € 2.259,-  
15/09/2020 € 2.099,-  
22/09/2020 € 2.259,-  
06/10/2020 € 2.349,-  
20/10/2020 € 2.259,-  
03/11/2020 € 2.279,-  
24/11/2020 € 2.229,-  
08/12/2020 € 2.299,-  

 

Opgelet, de prijzen hierboven zijn richtprijzen, deze reisorganisator werkt met dagprijzen die voortdurend veranderen! Informeer naar de dagprijs!

 

Boeking

Programma

DAG 1 Amsterdam - Kuala Lumpur

We vertrekken vanaf Schiphol en vliegen non-stop met KLM naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

 

DAG 2 Kuala Lumpur - Kuching

Vanaf de luchthaven van Kuala Lumpur vliegen we met een binnenlandse vlucht van circa 1,5 uur direct door naar Kuching op Borneo.

 

DAG 3 Kuching

Een stadswandeling is een perfecte kennismaking met de stad Kuching, Sarawak's historische hoofdstad. We bezoeken Chinatown met de kleurrijke Chinese tempel Tua Pek Kong, opgericht door Chinese immigranten als dank voor een behouden overtocht en het Chinees historisch museum. Vanaf de kade achter het museum heb je een mooi uitzicht op het aan de andere zijde van de Sarawak rivier gelegen Fort Margherita, vernoemd naar de vrouw van Charles Brooke. Via de smalle kleine straatjes met oude huizen en winkeltjes van oud Kuching lopen we langs diverse historische gebouwen uit de Brooke dynasty, zoals de centrale markt in het Old Brigade Station, het Brooke monument, de vierkante toren en het voormalige gerechtshof. Ook zien we het Cat Statue (Kuching betekent 'kat' in het Maleis).

In de autovrije India street vind je diverse kledingwinkels en ruik je de heerlijke geuren van de specerijen, zien we de moskee en lopen over Merdeka-plein en bezoeken we de St. Thomas kathedraal. De stadswandeling eindigt in het wereldberoemde Sarawak Museum.

Aan het einde van de middag maken we een sunset riviercruise van circa anderhalf uur. Vanaf het dek geniet je van een verfrissend windje, de prachtige historische gebouwen aan de kade en de skyline van Kuching.

Na de cruise dineren we in een lokaal restaurant.

 

DAG 4 Kuching - Bako National park - Kuching

Reistijd is circa 40 minuten met de bus en 30 minuten met de boot

We rijden en varen naar het op een schiereiland gelegen oudste beschermde natuurgebied van Sarawak, het schitterende Bako National Park. Dit National park bestaat uit zeven regenwouden met elk zijn eigen ecosysteem. Hierdoor ontstaat een enorme diversiteit aan flora & fauna. Vele wilde orchideeën, exotische planten, mangroves, de zeldzame proboscisapen, langstaartmakaken, leaf monkeys, baard zwijnen, varanen, vliegende eekhoorns en diverse vogelsoorten waaronder de neushoornvogels: een waar paradijs voor natuurliefhebbers!

Tegen zonsondergang kan je optioneel een wildlife cruise maken over de rivierdelta en de zee, op zoek naar probiscusapen.

Optionele Excursie

 • Santubong Wildlife Cruise

 

DAG 5 Kuching - Semenggoh - Sri Amman

Reisafstand 173 km/circa 3 uur in de bus 

Eerst brengen we een bezoek aan Semenggoh Orang-Oetan Rehabilitation Center, waar verstoten of mishandelde orang-oetans worden opgevangen en begeleid om later zelfstandig terug de jungle in te kunnen. In de bomen zie je hun nesten en met een beetje geluk zien we deze indrukwekkende dieren. We bezoeken het orang-oetan reservaat rond voedertijd. Zo is de kans het grootst dat je deze prachtige dieren van dichtbij kunt zien. De orang-oetans zijn semi-wild. Dat wil zeggen dat ze wel in het wild leven, maar voor voedsel graag nog naar het opvangcentrum komen.

Daarna rijden we dieper Borneo in. We rijden langs prachtige groene velden en landschappen, peperplantages en rubberplantage en we stoppen bij een lokale markt, waar geurige specerijen, exotisch fruit en allerlei vreemde etenswaren verhandeld worden. Ook bezoeken we een peperplantage en zien we vleesetende planten. Na de lunch arriveren we in Sri Amman. Indien de tijd het toe laat bezoeken we Fort Alice, gebouwd in 1854 en vernoemd naar de vrouw van Charles Brooke, Margaret Alice.

We overnachten in Sri Amman.

 

DAG 6 Sri Aman - Batang Ai National Park - Damai Beach

Reistijd circa 2 uur in de bus en 30 minuten in de boot

Na het ontbijt rijden we naar het Batang Ai National Park. Het Batang Ai National park bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud en in het woud leven oerang-oetans, gibbons en neushoornvogels. Over de Engkari varen we in circa 30 tot 40 minuten per longtail boot naar de traditionele Iban-stam die in paalwoningen diep in de jungle woont. De Iban families leven gezamenlijk onder één groot dak: het longhouse. Vrouwen vlechten matten, kinderen spelen in de rivier en de mannen jagen met blaaspijpen op apen en vogels. De oudere mannen hebben indrukwekkende tatoeages en de vrouwen zijn kleurrijk gekleed. De Iban hadden vroeger een beruchte reputatie als koppensnellers. Nu is het een vreedzaam en gastvrij volk.

We worden ontvangen met muziek en dans en het stamhoofd vertelt ons over de traditionele leefwijze van de Iban en nodigt ons uit tot het drinken van een glaasje zelfgebrouwen tuak (rijstwijn). Ook krijgen we een blaaspijp demonstratie.

We genieten van een heerlijke picknick die ter plaatse voor ons wordt bereid en die we aan de rivier opeten.

De komende drie nachten overnachten we in Damai Beach.

 

DAG 7 EN 8 Damai Beach

Reisafstand 300 km/circa 5,5 uur in de bus

Twee heerlijke vrije dagen in Damai Beach, gelegen aan de Zuid-Chinese Zee. Na ons verblijf vol indrukken in het overweldigende regenwoud is het heerlijk even bij te komen en te genieten van de faciliteiten van ons resort.

Wie de aantrekkingskracht van het zwembad kan weerstaan, kan een leuke wandeling maken naar het nabijgelegen Sarawak Cultural Village. Hier kan je kennismaken met de verschillende bevolkingsgroepen van dit deel van Borneo. Je kunt de huizen bekijken en er wordt een traditionele dansvoorstelling opgevoerd. Blijf je liever in het hotel, dan kan je met een kayak de zee op of een wandeling maken op de Santubong berg die achter het resort ligt.

 

DAG 11 Damai Beach - Kuala Lumpur

Reisafstand 45 km naar het vliegveld en 67 km op het vaste land/reistijd circa 1 uur in de bus, 1,5 uur in het vliegtuig en 1,5 uur in de bus

Vandaag laten we prachtig Borneo achter ons en maken we een korte binnenlandse vlucht van Kuching naar Kuala Lumpur. 

Na het inchecken en het opfrissen in het hotel gaan we gezamenlijk naar een rooftop bar voor een drankje wat je door FOX wordt aangeboden. Kuala Lumpur (of KL zoals de locals het noemen) kent veel hoogbouw en op vele gebouwen zijn rooftop bars gevestigd. Een geweldig uitzicht gegarandeert! Vervolgens gaan we dineren in een typisch Chinees restaurant.

 

DAG 10 Kuala Lumpur

Reisafstand 70 km/circa 1,5 uur in de bus

Vandaag gaan we de stad verkennen!  De bruisende hoofdstad laat een mooie mix van oost en west zien, met enerzijds prachtige koloniale gebouwen en anderzijds moderne winkelcentra. 

We beginnen de verkenning van de stad bij de indrukwekkende Batu Caves, de eeuwenoude hindoegrotten met vele prachtige heiligdommen waar hindoeistische pelgrims komen om kokosnoten, bloemen of fruit te offeren. Aan de voet van de 272 treden tellende trap staat het 43 meter hoge, met goud vergulde beeld van Sri Subramaniam. Pas op de apen die hier rond lopen, het zijn echt brutale apen die zelfs een flesje cola open kunnen maken. 

Ook zien we een aantal Hindoeïstische tradities bij de Batu Caves. Zo zien we de spectaculaire bereiding van teh tarik, proeven roti canai en zien hoe Indiase dames een sari doek tot kledingstuk wikkelen. Wie wil kan een henna handversiering laten zetten.

Vervolgens zien we o.a. het Nationaal Monument, het Koninklijke Paleis, het in Moorse stijl gebouwde station en het Merdeka plein, het hart van het koloniale centrum, met de enorme Maleisische vlag en het Sultan Abdul Samad gebouw.

Malesië en tin zijn nauw met elkaar verbonden en daarom brengen we een bezoek aan de Royal Selangor Pewter fabriek om het hele productieproces van de tinnen voorwerpen, van gieten tot graveren, te aanschouwen. Tevens is er een klein museum.

We eindigen de tour bij de wereldberoemde Petronas Towers, hét boegbeeld van Kuala Lumpur.

Optioneel kan je de Petronas op tot aan het skydeck. Hiervoor is het zeer raadzam om vooraf dit al te reserveren bij FOX aangezien er maar een beperkt aantal kaartjes per dag beschikbaar zijn en die ver van te voren al uitverkocht zijn. 

 De rest van de middag is ter vrije besteding.

Optionele Excursie

 • Fietstocht KL by night met Mike Bike
 • Kuala Lumpur Tower en Chinatown
 • Vuurvliegjes

 

DAG 11 Kuala Lumpur

Vandaag een heerlijke vrije dag in Kuala Lumpur.

Je kunt zelf door de stad struinen, shoppen, relaxen, of je maakt één van de optionele excursies. Zo kun je naar Malacca, een stad ten zuiden van Kuala Lumpur. Deze stad staat op de werelderfgoed van USESCO en heeft in het verleden veel buitenlandse heersers gekend, zoals de Britten en de Portugezen. De culturele invloeden hiervan zijn er nog steeds terug te vinden. De Queen Victoria fontein, de Saint Paul's Church, de klokkentoren en de Porta di Santiago.  Ook de Nederlanders hebben hier hun sporen nagelaten, wat te zien is in het oude centrum met de voormalige residentie van de gouveneur van de VOC, het Hollandse Stadthuys. Erg leuk is om een boottocht over de rivier te maken en een wandeling door Jonker Street.

Optionele Excursie

 • Malakka
 • Kuala Lumpur Tower en Chinatown
 • Fietstocht KL by night met Mike Bike

 

DAG 12 Kuala Lumpur - Cameron Highlands

Reisafstand 198 km/circa 3,5 uur in de bus

We rijden richting onze volgende bestemming, het op een hoogte van 1300 tot 1800 m gelegen Cameron Highlands. Dit gebied bestaat uit glooiende hellingen met fruit- en theeplantages, met bossen en jungle bedekte heuvels, kassen, stadjes met koloniale huizen en Orang Asli dorpjes. Een adembenemend mooi landschap. Het gebied heeft het hele jaar door een koel en vochtig klimaat.

Onderweg bekijken we de Lata Iskandar waterval en bezoeken we een Orang Asli dorpje. De Orang Asli zijn de oorspronkelijke bewoners van Maleisië die nog een semi-nomadisch leven leiden. Ze laten ons zien hoe ze omgaan met hun traditionele jachtwapen, de blaaspijp.

Op een zeer stijlvolle plek met een prachtige tuin en een geweldig uitzicht krijg je een heerlijk high tea aangeboden. Je voelt je hier een echte Britse landlord of landlady. 

We verblijven twee nachten in het in de natuur gelegen sfeervolle hotel Strawberry Park, voorzien van alle comfort.

 

DAG 13 Cameron Highlands

Op de vruchtbare grond in de Cameron Highlands wordt van alles verbouwd; thee, bloemen en fruit. We bezoeken een theeplantage en zien hoe de theebladeren van de pluk via het drogen, snijden, fermenteren en zeven tot thee verwerkt worden.

Ook bezoeken we een lokale fruit- en groentemarkt waar de produkten uit de omgeving te koop aangeboden worden en gaan we naar een aardbeienboerderij. De aardbeien zijn hier heerlijk

De middag is ter vrije besteding en heb je de gelegenheid om prachtige wandelingen te maken, die vanuit het hotel worden georganiseerd (optioneel) of om met de jeep naar het Mossy Forest te  rijden en daar te wandelen (optioneel). 

Optionele Excursie

 • De Mossy Forest tour

 

DAG 14 Cameron Highlands - Ipoh - Kuala Kangsar - Penang

Reisafstand 248 km/circa 5 uur in de bus

We laten de koele heuvels achter ons en gaan op weg naar het eiland Penang. Dit eiland is een ware smeltkroes van culturen en dat is goed terug te zien in de stad Georgetown. Het is een interessante mix van invloeden van Chinezen, Indiërs en zelfs de Britten uit het koloniale verleden.

Onderweg bezoeken we net buiten Ipoh de prachtige grottempel Perak Tong. Hier bevinden zich talrijke boeddhabeelden. In de sultan stad Kuala Kangsar maken we een fotostop bij Masjid Ubudiah, één van de mooiste moskeeën van het land door de vergulde koepel, het witte Italiaanse marmer en de ligging aan de rivier Kangsar. Ook maken we een stop bij het Iskandariah Paleis, de residentie van de huidige sultan. 

In de middag aankomst in Penang, waar we de stad Georgetown ontdekken. De stad is enorm in ontwikkeling en wordt steeds interessanter, onder andere door de verrassende street art die je tegenkomt! We bezoeken het rijkversierde Khoo Kong Si clan huis en de Street of Harmony, waar alle religies in één straat te vinden zijn. Ook bezoeken we de Clan jetties, complete dorpen op palen boven het zeewater, waar Chinese vissersfamilies van oudsher wonen. 

We verblijven de komende twee nachten in hotel Bayview. Bij aankomst in het hotel word je getrakteerd op een welkomst drankje. Neem ook zeker eens een kijkje en/of een drankje op het rooftop terras van het hotel. Een geweldig uitzicht over Penang!

 

DAG 15 Penang

Een hele dag om Penang op eigen gelegenheid te verkennen. Maak bijvoorbeeld een trishaw atocht door Georgetown met zijn koloniale gebouwen, sfeervolle Chinatown en de wijk Little India met vele zijde- en specerijenwinkels. Ook kan je een bezoek brengen aan Kek Lok Si, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië of aan Penang Hill met mooie uitkijkpunten  en diverse activiteiten. Houd je van streetart? Vraag dan in het hotel om een gratis plattegrond met daarop een route waarop je van de streetart kunt genieten.

In Red Garden, nabij het hotel vind je een foodmarket met talloze 'hawker-stalletjes' waar je voor spotprijzen heerlijk én veilig kunt eten. Georgetown is een heerlijk stadje om zelf te ontdekken en lekker rond te slenteren.

Optionele Excursie

 • Georgetown per trishaw
 • Rainbow Skywalk
 • Penang Hill en Kek Lok Si tempel tour
 •  

DAG 16 Penang - Langkawi

Reisafstand 116 km/circa 3 uur in de boot en 45 minuten met de bus

Per veerboot reizen we naar het schitterende tropische eiland Langkawi. Langkawi is een geweldige plek om de laatste dagen te genieten van de zon en zee. Het heeft hagelwitte stranden en een heldere zee. We verblijven twee nachten in een uitstekend viersterrenhotel op een prachtige lokatie direct aan het schitterende strand en aan de achterzijde het dichtbegroeide regenwoud. Het heeft een heerlijk zwembad en allerlei faciliteiten voor een waardige afsluiting van je reis

Optionele Excursie

 • Sunset Diner Cruise

 

DAG 17 Langkawi

Op Langkawi vind je geen massatoerisme, wél landelijke dorpjes, enkele winkels en lokale restaurantjes en vooral vele prachtige, verlaten stranden. Je kunt er windsurfen, zeilen, snorkelen, duiken, golfen, mountainbiken en wandelen. Ook zijn er diverse leuke excursiemogelijkheden, zoals fietsen, een mangrove tocht, met de kabelbaan omhoog naar de skybridge en een sunset cruise. En uiteraard behoort luieren aan het prachtige strand ook tot de mogelijkheden. Op Langkawi kun je in diverse winkels ook belastingvrij winkelen.

Optionele Excursie

 • Fietstocht
 • Duiken bij het strand
 • Mangrove tour

 

DAG 18 Langkawi - Amsterdam

Overdag nog de tijd om te genieten van ons resort, in de namiddag vertrek naar de luchthaven van Langkawi. Onze vlucht vanuit Kuala Lumpur vertrekt kort voor middernacht.

!Nog wat langer genieten van het tropische eiland Langkawi? Je kunt je verblijf verlengen. Zie het tabblad 'Extra opties' voor meer informatie.

 

DAG 19 Aankomst Amsterdam

Aankomst in de ochtend op Schiphol en einde van een fantastische reis.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Non-stop vluchten met KLM Amsterdam - Kuala Lumpur v.v.
 • 20 kilogram ruimbagage op KLM vluchten
 • Alle binnenlandse vluchten
 • Veerboot van Penang naar Langkawi
 • Schitterende rondreis per aircotouringcar
 • Alle overnachtingen in goede viersterrenhotels op basis van logies-ontbijt
 • Verblijf in een uitstekend viersterrenresort op tropisch Langkawi
 • Lunch in Batang Ai bij de Ibans
 • Diner in Kuching en in Kuala Lumpur
 • Drankje op rooftop bar in Kuala Lumpur
 • High tea in Brits landhuis in Cameron Highlands
 • Stadswandeling door Kuching inclusief bezoek Sarawak museum
 • Sunset riviercruise in Kuching
 • Bezoek aan het Bako National Park
 • Kennismaking met de orang-oetans in het Semengok reservaat
 • Bezoek aan peperplantage
 • Per boot naar de Iban-stam en hun longhouses
 • Korte muziek- en dans voorstelling van de Ibans
 • Relaxen aan Damai Beach
 • Stadstour Kuala Lumpur met o.a. bezoek tinfabriek en het Merdeka-plein
 • Bezoek aan de beroemde Batu Caves met de hindoeheiligdommen
 • Kennismaking met hindoeïstische tradities bij Batu Caves
 • Bezoek aan theeplantage en aardbeienkwekerij in Cameron Highlands
 • Bezoek Latah Iskandar waterval
 • Bezoek Orang Asli dorpje
 • Bezoek aan de grottempel Perak Tong nabij Ipoh
 • Fotostop bij Urudiah moskee en het Iskandariah Paleis
 • Penang stadstour naar de huizen op palen, de Clan jetties, Khoo Kong Si en de Street of Harmony
 • Alle Entreegelden
 • Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m aankomst op Langkawi op dag 16
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstofheffing

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 25,- per boeking
 • Optionele excursies
 • Bijdrage fooienpot circa € 55,- per persoon
 • Fooien voor reisleiding en housekeeping
 • Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven
 • Bij het uitchecken bij het hotel op Langkawi dient u toeristenbelasting te betalen. Afhankelijk van het hotel waar u verblijft varieert dit bedrag tussen de RM3-RM5 per kamer per nacht
 • Indien u op 24 en/of 31 december 2020 in Maleisië verblijft dient u rekening te houden met verplichte galadiners. 
 • Wij verzorgen graag uw reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Stoelreservering KLM vanaf ca. € 25,- per persoon per enkele reis. Deze kunt u ca. 60 dagen voor vertrek zelf bij KLM reserveren.

Boeking

Belangrijk!

 • Voor deze bestemming is een reispas noodzakelijk die nog 6 maanden geldig is na retourdatum
 • Singletoeslag v.a. € 520,- pp
 • Minimaal 10 deelnemers, maximum 31 deelnemers 

Reizen is het uitgelezen moment om u in orde te stellen met inentingen zoals o.a. Hepatitis A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen hierbij zeker helpen. Zij zullen u bovendien ook correct kunnen adviseren over al de inentingen die nodig zijn en de voorzieningen die u dient te nemen voor een bezoek aan deze bestemming.  

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Vluchtschema:

KL 809 Amsterdam - Kuala Lumpur 20:50 - 14:50* circa 12 uur

MH 2522 Kuala Lumpur - Kuching 18:10 - 20:00 circa 2 uur

MH 2543 Kuching - Kuala Lumpur 10:15 - 11:55 circa 2 uur

MH 1459 Langkawi - Kuala Lumpur 19:50 - 21:00 circa 1 uur

MH 810 Kuala Lumpur - Amsterdam 23:20 - 06:00* circa 13 uur

Boeking

Boekingsformulier

Al onze aanbiedingen