12-daagse groepsrondreis Oezbekistan: Hart van de Zijderoute

Oezbekistan

12-daagse groepsrondreis Oezbekistan: Hart van de Zijderoute

Omschrijving

Fascinerende steden, verlaten woestijn landschappen en levendige bazaars

Reis met ons mee door het hart van de historische Zijderoute en ontdek de parel van Centraal-Azië. Oezbekistan is een uiterst vrij en veilig land met een zeer vriendelijke bevolking. Al eeuwen lang was de Zijderoute de belangrijkste verbinding tussen het oosten en het westen.

Dat Oezbekistan destijds heeft geprofiteerd van zijn strategische ligging aan deze winstgevende handelsroute zien we vandaag de dag terug in schitterende historische steden als Bukhara en Samarkand die we je graag laten zien. Ontdek rijkelijk gedecoreerde Koranscholen met turquoise tegeltjes en levendige bazaars vol kruiden en specerijen. Tussen de steden reizen we door verlaten woestijnlandschappen die vroeger het decor vormden voor ellelange karavaanroutes van soms wel duizenden kamelen. We overnachten in comfortabele hotels in deze historische steden, veelal op loopafstand van de gezellige stadscentra.

Reisschema: 

18/04/2020 € 1 749,-  
16/05/2020 € 1 739,-  
06/06/2020 € 1 739,-  
12/09/2020 € 1 599,-  
26/09/2020 € 1 739,-  
03/10/2020 € 1 739,-  

 

Opgelet, de prijzen hierboven zijn richtprijzen, deze reisorganisator werkt met dagprijzen die voortdurend veranderen! Informeer naar de dagprijs!

 

Boeking

Programma

DAG 1 Amsterdam – Tasjkent

Vandaag begint onze reis naar het bijzondere Oezbekistan. Voor velen een nog onbekende bestemming! Op Schiphol stappen we op het vliegtuig en vliegen, met overstap, naar de hoofdstad genaamd Tasjkent. Je kunt in het vliegtuig nog even lekker uitrusten voordat onze rondreis echt van start gaat.

Net na middernacht (lokale tijd) aankomst in Oezbekistan. Samen met onze lokale gids en Nederlandssprekende reisleider worden we naar ons hotel midden in de stad gebracht. Na een snelle incheck kunnen we naar ons kamer voor een inmiddels welverdiende nachtrust.

 

DAG 2 Tasjkent

Na een laat ontbijt trekken we er op uit om de Oezbeekse hoofdstad te ontdekken, de grootste stad van het land. Onze lokale gids en Nederlandssprekende reisleider kunnen niet wachten om ons alles van de stad te laten zien. Je zult het misschien niet verwachten, maar Tasjkent is een moderne stad met fraai ontworpen metrostations, vele universiteiten met groene stadsparken. Bijna alle herinneringen aan de geschiedenis van de Zijderoute werden honderd jaar geleden vervangen door Sovjetmonumenten en imposante, statige bouwwerken. Oezbekistan is daarmee nog een relatief jong land (onafhankelijk sinds 1991) en de inwoners, de Uzbeken, zijn trots op wat ze in het korte bestaan al hebben bereikt.

Tijdens onze stadstour bezoeken we het monument voor Timoer de Grote op zijn paard, het Onafhankelijkheidsplein en de Chorsu bazaar waar talloze verkopers van fruit, groente, vlees en kruiden hun waar verkopen onder een grote koepelvormige markthal. Ervaar hier zelf het alledaagse leven van de inwoners, die vaak gekleed gaan in felle kleuren.

Ook brengen we een bezoek aan het Museum van Toegepaste Kunst, waar we meer leren over de vele kunstvormen van keramiek en textiel die we later nog in de steden Bukhara en Samarkand terugzien.

 

DAG 3 Tasjkent – Khiva

Reisafstand 800 km / circa 1,5 uur in het vliegtuig en 1 uur in de bus

Na een vroeg ontbijt in ons hotel volgt de transfer naar de luchthaven. Waarin andere organisaties vaak kiezen voor een zeer lange reis per nachttrein, hebben wij een comfortabele binnenlandse vlucht naar Urgench geboekt. Na een kleine anderhalf uur vliegen komen we aan in Urgench en rijden we naar het nabijgelegen Khiva, een klein oasestadje in de woestijn. Hier komen we in aanraking met onze eerste stad van de historische Zijderoute.

De historische ommuurde binnenstad van Khiva is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en is werkelijk een lust voor het oog. Wanneer we door de toegangspoort Itchan Kala binnenwandelen, wanen we ons in een waar openluchtmuseum. De kleurrijke minaretten en vele madrassas (Koranscholen) in typisch turquoise mozaïek staan in schril contrast met de zandkleurige stadsmuren.

De Kalta Minor, wellicht de meest kleurrijke minaret van onze gehele reis, domineert onmiskenbaar de oude binnenstad en is bijzonder door zijn brede basis. We bezoeken vandaag onder meer de Juma moskee met meer dan tweehonderd houten pilaren en de Kuhna Ark, een oud fort uit de 12e eeuw. Vanaf de Ark hebben we een mooi overzicht over de binnenstad met zijn romantische straatjes.

 

DAG 4 Khiva

We hebben een vrije dag in Khiva. Het is mogelijk om een optionele excursie te boeken naar enkele oude forten in de nabijgelegen woestijn. Je bezoekt de verdedigingsforten van Ayaz Kala en Toprak die dateren uit 300 tot 400 jaar voor Christus. Geniet ook van de typische lunch geserveerd een joert.

Naast vele indrukwekkende bouwwerken staat Khiva ook bekend om zijn ambachten als fresco’s, koper- en houtsnijwerk. Je kunt vandaag ook zelf door de straten van de oude binnenstad struinen, die bijzonder overzichtelijk is. Koop enkele traditionele souvenirs, beklim een minaret voor een schitterend uitzicht over de stad en breng een bezoek aan een theehuis voor een kopje thee met zoete lekkernij.

Optionele Excursie

 • Ontdek de forten Ayaz Kala en Toprak

 

DAG 5 Khiva – Bukhara

Reisafstand 450 km / circa 7 uur in de bus

We trekken vandaag verder in het spoor Zijderoute en reizen met onze bus door de Kyzylkum woestijn. Deze immense woestijn wordt gedeeld met buurlanden Kazachstan en Turkmenistan en de letterlijke vertaling van deze woestijn betekent ‘rood zand’. Een groot deel van Oezbekistan bestaat uit woestijn en kamelen zijn hier dan ook een alledaags verschijnsel.

Onderweg komen we maar weinig tegen; uitgestrekte woestijnlandschappen en enkele karavanserai, de voormalige overnachtingsplekken voor reizende handelaren, waar we stoppen voor de lunch (inclusief). Later op de middag komen we aan in Bukhara, één van de juweeltjes van Oezbekistan en een zeer belangrijke plaats op de Zijderoute. We verblijven hier twee dagen om volop te genieten van de schitterende architectuur en levendige binnenstad.

 

DAG 6 Bukhara

De fascinerende geschiedenis van Oezbekistan wordt wellicht het best weerspiegeld in de talloze schitterende bouwwerken die de straten van Bukhara sieren. In het historische centrum domineert de imposante Poi Kalan minaret de stad. Van deze ‘Toren des doods’  werden volgens legendes eeuwenlang criminelen van de top naar beneden gegooid. Het schitterende plein voor de minaret vormt verder het decor voor de kleurrijk gedecoreerde madrassa en moskee met immens binnenplein dat plaats biedt aan maar liefst twaalf duizend moslims.

Een volgend hoogtepunt van onze stadstour is het bezoek aan het fort van Bukhara, de Ark. Eigenlijk een stad op zich werd dit grootse fort bewoond door de machtige heersers van Bukhara en behuisde het vele paleizen, warenhuizen en stallen. Tegenwoordig vertellen diverse musea in het fort over deze wervelende geschiedenis. Ook bekijken we het mausoleum van Ismail Samani, een bijzondere staaltje architectuur uit de tiende eeuw.

Dat Bukhara een belangrijke plek aan de Zijderoute in nam, is ook te zien aan de verschillende handelskoepels in de stad. Tegenwoordig kun je hier goed terecht voor souvenirs als zilver, tapijten en keramiek.

Aan het begin van de avond bezoeken we een folkloreshow in een oude medresse (Koranschool) waarbij je traditionele dansstijlen vanuit verschillende regio’s voorbij ziet komen. Na afloop geniet je van een lekker diner met typisch Oezbeekse gerechten.

 

DAG 7 Bukhara

We hebben vandaag een dag ter vrije besteding. Je kunt een optionele excursie maken naar enkele bezienswaardigheden net buiten de stad. Hierbij bezoeken we het complex Chor Bakr waar de vier broers Bakr begraven liggen, het zomerpaleis van de laatste emir van Bukhara en de Chor Minor, uniek door zijn vier minaretten. Natuurlijk kun je ook zelf door het historische centrum van de stad wandelen en lunchen op een van de dakterrassen van de gezellige restaurantjes. De lokale gids en reisleider geven je graag tips om Bukhara verder zelf verkennen!

’s Avonds komt het historische centrum echt tot leven aan het Lyab-i Hauz, een waterreservoir omgrensd door prachtige moskeeën en madrassas. Aan het water bevindingen zich verschillende terrasjes waar je samen met de lokale bevolking een drankje kunt drinken.

Optionele Excursie

 • Bezoek aan Chor Bakr, Chor Minor en Zomerpaleis

 

DAG 8 Bukhara – Gijduvan – Samarkand

Reisafstand 300 km / circa 5 uur in de bus

We gaan vroeg op en rijden naar het plaatsje Gijduvan, het centrum van de Oezbeekse keramiek. We bezoeken hier een werkplaats waarbij de techniek al eeuwenlang van vader op zoon wordt doorgegeven.

Daarna rijden we verder door het verlaten woestijnlandschap landschap. Ons reisdoel vandaag is de beroemde stad Samarkand. Naarmate we dichterbij deze stad komen zien we de omgeving langzaam veranderen en maakt het woestijnlandschap plaats voor landbouw en veeteelt.

Welvarend door zijn strategische ligging aan de Zijderoute was Samarkand één van de belangrijkste steden van heel Centraal-Azië. Al eeuwenlang is deze Oezbeekse plaats het onderwerp van romantische gedichten en mythische verhalen. Alexander de Grote, Genghis Khan en Timoer zijn enkele van de vele historische grootheden die Samarkand in handen hebben gehad.

Bij aankomst in Samarkand kunnen we meteen het fameuze Registan plein bezoeken met zijn drie overweldigende Koranscholen. Het Registan is zonder twijfel de meest gefotografeerde plek van de stad, en wellicht van heel Oezbekistan. Volgens velen wordt het Registan gezien als het mooiste plein van de Islamitische wereld en de schitterend gedecoreerde bouwwerken met turquoise tegelwerk laten ongetwijfeld ook een diepe indruk achter.

De komende nachten brengen we door in Samarkand waarbij we uitgebreid kennis kunnen maken met deze schitterende stad.

 

DAG 9 Samarkand

Vandaag ontdekken we de rest van de stad en bezoeken we onder andere het observatorium van Ulugbek (Timoer’s kleinzoon) en de indrukwekkende Shah-I-Zinda begraafplaats. In dit doolhof van vele kleurrijke mausolea en moskeeën zien we nog veel Oezbeken in stilte bidden.

We wandelen door de levendige Siyab bazaar waar van alles te koop is. Een prima plek om nog wat laatste souvenirs in te slaan! We bezoeken het Gur-Emir mausoleum, de begraafplaats van Timoer en bezichtigen de grote indrukwekkende moskee Bibi Khanum.

Ook stappen we een traditionele bakkerij binnen waar het brood nog wordt gebakken in authentieke tandirs (handgemaakte ovens). Het brood van Samarkand wordt als het lekkerste brood van het land gezien en dat moeten we natuurlijk ook zelf proeven!

 

DAG 10 Samarkand / Excursie naar Shahrisabz

We laten Samarkand even achter ons en bezoeken vandaag het stadje Shahrisabz. Via een mooie route door de bergen over de Takta Karacha pas rijden we naar het slaperige stadje Shahrisabz, de geboorteplaats van Timoer, waarvan het historische centrum tot Werelderfgoed van UNESCO is verklaard.

Niet alle delen van de stad hebben de verwoesting van latere heersers overleefd, maar we kunnen nog wel de overblijfselen van het Ak Saray paleis en de mooie Kok Gumbaz moskee bezichtigen.

Later op de middag terugkomst in Samarkand.

 

DAG 11 Samarkand

Samarkand is één van de grootste steden van het land en biedt voldoende mogelijkheden om zelf nog op ontdekkingstocht te gaan. De stad kent naast het historische centrum en bouwwerken ook een moderner gedeelte. Vraag vooral ook onze lokale gids om leuke tips voor de laatste vrije dag in deze schitterende stad. 

 

DAG 12 Samarkand – Amsterdam

Vroeg in de ochtend transfer naar de luchthaven van Samarkand voor de terugvlucht, met overstap, naar Amsterdam. Onze reis door het fascinerende Oezbekistan komt helaas tot einde wanneer je later op de dag aankomt op Schiphol.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Economy Class vluchten met Turkish Airlines Amsterdam - Tasjkent en Samarkand - Amsterdam met overstap
 • 20 kilogram ruimbagage op Turkish Airlines vluchten
 • Economy Class vlucht Tasjkent - Urgench
 • Vervoer per comfortabele airconditioned bus (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte)
 • Overnachtingen in comfortabele drie- en viersterrenhotels
 • Alle overnachtingen op basis van logies-ontbijt
 • Lunch op dag 5
 • Diner op dag 6
 • Stadstour in Tasjkent
 • Bezoek aan historisch Itchan Kala in Khiva
 • Uitgebreide stadstours Bukhara en Samarkand
 • Folkloreshow in oude Koranschool in Bukhara
 • Bezoek aan keramiek werkplaats in Gijduvan
 • Alle entreegelden volgens programma van circa € 50,-
 • Nederlandssprekende reisleiding van dag 2 t/m 12
 • Lokale Engelssprekende gids(en) van dag 2 t/m 12
 • Brandstofheffing
 • Luchthavenbelasting

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 25,- per boeking
 • Optionele excursies
 • Fooienpot circa €40,- per persoon
 • Fooien voor reisleiding en housekeeping
 • Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven
 • Wij verzorgen graag uw reis- en/of annuleringsverzekering.

Boeking

Belangrijk!

 • Voor deze bestemming is een reispas noodzakelijk die nog 6 maanden geldig is na retourdatum
 • Singletoeslag € 320,- pp
 • Minimaal 12 deelnemers, maximum 27 deelnemers 

Reizen is het uitgelezen moment om u in orde te stellen met inentingen zoals o.a. Hepatitis A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen hierbij zeker helpen. Zij zullen u bovendien ook correct kunnen adviseren over al de inentingen die nodig zijn en de voorzieningen die u dient te nemen voor een bezoek aan deze bestemming.  

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Vluchtschema:

TK1952 Amsterdam - Istanbul 11.10 - 15.40 circa 3,5 uur

TK 370 Istanbul -  Tashkent 18.25 - 00.40* circa 4 uur 

TK 373 Samarkand- Istanbul 05.35 - 08.40 circa 5 uur 

TK1957 Istanbul - Amsterdam 10.35 - 13.05 circa 3,5 uur

*) Aankomst de volgende dag

Boeking

Boekingsformulier

Al onze aanbiedingen