Ethiopië in 15 Dagen

Ethiopië

Ethiopië in 15 Dagen

Omschrijving

Het Dak van Afrika

Ethiopië, de bakermat van onze beschaving, is een unieke combinatie van adembenemende landschappen, eeuwenoude historische sites en intrigerende stammen. Op de noordelijke historische route ontdekken we atmosferische middeleeuwse kloosters en kastelen, rijkelijk versierde kerken, enorme obelisken en mysterieuze rotskerken. We exploreren dramatisch mooie landschappen en grazende Gelada bavianen in de Simien bergen en genieten van een lekkere kop Ethiopische koffie. De zuidelijke route brengt als langs de meren in de Grote Slenk naar de Omo-vallei waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In deze culturele Tuin van Eden maken we kennis met een unieke bevolkingsgroepen en verrassende rituelen.

Afreizen

Datum: Prijs p.p.: Single:
14/02/2021 € 5.190 € 5.940
24/04/2021 € 5.290 € 5.990

 

Schema

 

Boeking

Programma

DAG 1: BRUSSEL – ADDIS ABEBA

We vertrekken vanuit Brussel naar Addis Abeba.

 

DAG 2: ADDIS ABEBA

’s Ochtends vroeg komen we aan op de luchthaven van Addis Abeba. We vervullen de nodige grensformaliteiten en nemen de transfer naar het HYATT HOTEL voor de check-in. We lunchen in een lokaal restaurant. In de namiddag brengen we meteen een bezoek aan deze vrij jonge hoofdstad die ook Afrika’s diplomatieke hoofdstad wordt genoemd door de aanwezigheid van de economische missies van de Verenigde Naties en de Organisatie van de Afrikaanse Unie. Onze eerste halte is het Nationaal Museum waar het deelse skelet van ‘Lucy’ wordt bewaard en fraaie kunstvoorwerpen te vinden zijn uit verschillende periodes. Verder wandelen we nog door de bruisende Mercatomarkt en bewonderen we de muurschilderingen en graftombes in de flamboyante kathedraal van de Heilige Drievuldigheid. We dineren en overnachten in het hotel. (L,D)

 

DAG 3: ADDIS ABEBA – BAHIR DAR

Na een vroeg ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven voor de korte binnenlandse vlucht naar het stadje Bahir Dar, genesteld aan de oevers van het Tanameer. Wanneer we aankomen, maken we een mooie wandeling op het pittoreske platteland naar de bekende Blauwe Nijlwaterval. We doorkruisen dichtbegroeide rivierbossen met talrijke endemische vogelsoorten tot bij een mooi uitkijkpunt. We genieten van onze lunch en nemen onze intrek in de KURIFTU LODGE. Hierna volgt een heerlijk ontspannende boottocht op het Tanameer dat met zijn 3.000 km² het brongebied is van de Blauwe Nijl. In het meer liggen kleine eilandjes die bewoond worden door orthodoxe priesters die zich devoot ontfermen over eenvoudige kloosters met kleurrijke en mysterieuze muurschilderingen. In het Ura Kidane Mehret klooster op het schiereiland Zege worden ons de eerste geheimen van de rijke Ethiopische kerkgeschiedenis onthuld. Daarna keren we terug naar onze lodge voor het diner en onze overnachting. (O,L,D)

 

DAG 4: BAHIR DAR – GONDAR

Vandaag reizen we na ons ontbijt per bus verder door het land van de Amhara bevolkingsgroep naar Gondar en brengen we onderweg een bezoek aan Awramba. Dit dorpje is een samenwerking van wevers die meer dan dertig jaar geleden werd opgericht en nu ongeveer honderd families telt. Opmerkelijk voor een Afrikaans dorp is dat de egalitaire bewoners atheïst zijn en ze het werk gelijk verdelen onder de mannen en vrouwen. Rond de middag bereiken we Gondar en genieten we van een lokale lunch. In de namiddag besteden we aandacht aan het door Unesco beschermde erfgoed van koning Fasilidas. Hij onderhield samen met zijn uitgebreide hofhouding contacten met Arabische, Perzische, Portugese en Moghul culturen. We ontdekken onder andere de 17e-eeuwse stenen omwalde stad met zijn relatief goed bewaarde kastelen en het bad van Fasilidas dat nog elk jaar met water wordt gevuld om tijdens het Timkat festival de gelovigen te zegenen en te besprenkelen met heilig water. We sluiten onze dag af in de Debre Berhan Salassie kerk gekend voor zijn waardevolle en uiterst levendige muur- en plafondschilderingen. We genieten van het diner in het GOHA HOTEL waar we ook overnachten. (O,L,D)

 

DAG 5: GONDAR – SIMIEN MOUNTAINS NATIONAAL PARK

Na ons ontbijt rijden we naar het Simien Mountains Nationaal Park waar we lunchen in de SIMIEN LODGE. De Simienbergen vormen met hun spectaculaire geografie en unieke fauna en flora een van de meest opmerkelijke Afrikaanse bergmassieven. De hoogplateaus worden doorkliefd met brede rivierdalen van waaruit tot meer dan 4.000 meter hoge vulkanische pieken oprijzen. Deze afro-alpiene biotoop vormt een thuis voor enkele endemische zoogdieren waaronder de Gelada baviaan. Tijdens onze trekking in de namiddag gaan we op zoek naar deze unieke grazende apensoort, herkenbaar aan zijn felrode borstpartij en wapperende manen op de schouders. De dieren grazen meestal in kuddes die onderverdeeld zijn in harems met aan het hoofd één dominant mannetje. De dieren hebben een zeer complex en uiterst communicatief samenlevingspatroon. In het park leven verder ook klipdassen, jakhalzen, bosbokken en klipspringers en heel wat roofvogels zoals de lammergier. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

 

DAG 6: SIMIEN MOUNTAINS NATIONAAL PARK – AXUM

Vandaag reizen we na het ontbijt via een spectaculaire route langs de rand van de Simienbergen en door de kloof van de Takeze rivier naar Axum. Onderweg genieten we van de prachtige vergezichten en komen we langs kleine stenen Tigray boerderijtjes en houden we halt voor onze lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag komen we aan in Axum dat een prominente culturele en economische rol speelde in de Antieke Wereld. Zijn gunstige ligging op het kruispunt van intercontinentale handelsroutes garandeerde een bloeiende handel in wierook, graan, dierenhuiden, glaswerk, ivoor, ijzer en goud. Het goed georganiseerde koninkrijk kon dankzij de aanleg van een netwerk van bronnen, waterreservoirs en dammen beroepen op een vruchtbare landbouw. We dineren en overnachten in het YARED ZEMA HOTEL. (O,L,D)

 

DAG 7: AXUM

Na ons ontbijt ontdekken we de kleine stad met zijn indrukwekkende monumenten die getuigen van het glorieuze verleden van de machtige Axumitische beschaving. Ons eerste bezoek brengt ons naar de oude stenen obelisken die versierd zijn met eigenaardige patronen en voorzien zijn van ondergrondse grafkamers die rijkelijk gevuld werden. Doordat de meeste van deze grafkamers leeggeroofd werden, blijven de toenmalige begrafenisrituelen onverklaarbaar. Hierna begeven we ons naar het allerbelangrijkste heiligdom voor de Ethiopische christenen; de Saint Mary of Zion kerken. We nemen er een kijkje in de oude en nieuwe kerk waar een prachtige duizend jaar oude handgeschreven Bijbel nog steeds gebruikt wordt voor de dienst. De mysterieuze Ark van het Verbond zou naar verluidt in een kleine kapel tussen beide kerken zijn laatste rustplaats kennen, maar slechts één devote priester bewaakt de kamer van dit legendarische artefact dat jaarlijks duizenden pelgrims aantrekt. Na de lunch zetten we onze verkenning van Axum verder met een bezoek aan de ruïnes van het paleis van de Koningin van Sheba. We kuieren nog even door de oude stad en dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 8: AXUM – LALIBELA

We ontbijten in het hotel en bezoeken daarna de ondergrondse koningsgraven van de Axumitische koningen Kaleb en Gebre Meskel. Hierna nemen we een korte binnenlandse vlucht naar Labibela. Koning Lalibela van de Zagwe dynastie liet hier meer dan 1.000 jaar geleden een architecturaal wonder creëren. Uit massieve vulkanische rots werden maar liefst 11 kerken gehouwen, verbonden door een labyrint van gangen, verborgen crypten en grotten. Wanneer we afdalen in de schemerdonkere, koele tunnels komen we voorbij traditionele priesters en monniken. Zij tonen ons trots hun religieuze artefacten, schilderijen en miniaturen uit eeuwenoude Bijbelteksten terwijl we omringd zijn door de geur van wierook. We beginnen onze exploratie met de noordwestelijke en meest indrukwekkende groep kerken. Vooraleer we terugkeren naar het hotel wonen we nog een traditionele koffieceremonie bij. We dineren en overnachten in de MEZENA LODGE. (O,L,D)

 

DAG 9: LALIBELA

Na het ontbijt reizen we door het platteland tot bij de best bewaarde laat-Axumitische grotkerk van Yemrehane Christos. De kerk, gelegen op een hoogte van 2.700 meter, was tijdens de Middeleeuwen een belangrijk pelgrimsoord dankzij de helende krachten van zijn heilig water. De typische kruisvormig gebeeldhouwde vensters en het cassetteplafond met ingelegde zeshoeken vormen de mooiste architectonische kenmerken van de kerk. Hierna genieten we van een lokale lunch. Een van de allermooiste kerken van Labibela is de Bet Giyorgis. Deze alleenstaande monolithische kerk met een grondplan in de vorm van een Grieks kruis is qua ontwerp, inplanting en harmonie in verhoudingen een absoluut meesterwerk. Na het diner degusteren we de lokale honingthee in een Tej house waar we met wat geluk de kunsten van een Amharische minstreel kunnen bewonderen. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 10: LALIBELA – ADDIS ABEBA – AWASSA

Na het ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven van Lalibela voor de korte binnenlandse vlucht terug naar Addis Abeba. Na een lichte lunch rijden we dan richting Awassa, een prachtige rit langs de mooie kratermeren van de Rift vallei ten zuiden van Addis Abeba. De zoetwatermeren van deze vallei, die de Ethiopische hooglanden in tweeën splitst, zijn een paradijs voor watervogels en van groot economisch belang voor de plaatselijke bevolking. Onderweg komen we langs de stad Shashemene, bekend om de Rastafaribeweging. In de late namiddag nemen we onze intrek in het HAILE AWASSA RESORT waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

 

DAG 11: AWASSA – ARBA MINCH

Na ons ontbijt worden we helemaal ondergedompeld in de bedrijvigheid van de kleurrijke vismarkt van Awassa waar de nachtelijke vangst van onder andere tilapia, nijlbaars en meervallen wordt aangeboden. We reizen verder zuidelijk naar Arba Minch. Onderweg nemen we een lokale lunch en reizen verder langs het door sedimenten roodgekleurde Abaya meer. Bij aankomst betrekken we de kamers van het sfeervolle HAILE ARBA MINCH RESORT. Diner en overnachting in ons hotel. (O,L,D)

 

DAG 12: ARBA MINCH

Na ons ontbijt maken we een ontspannende boottocht op het mooie Chamo meer, deel uitmakend van het Nechisar Nationaal Park. In de met riet omzoomde kleine baaien komen ’s ochtends honderden nijlpaarden tevoorschijn om te grazen op de oever van het meer. Met wat geluk spotten we eveneens krokodillen en watervogels zoals lepelaars en pelikanen. Na onze lunch brengen we een bezoek aan het Dorze-volk. De Dorze, vroeger gevreesde krijgers, staan gekend voor hun unieke huttenbouw. Ze construeren tot 12 meter hoge hutten die lijken op enorme bijenkorven en binnenin voorzien zijn van een leefruimte voor mens en vee. We maken kennis met de traditionele levenswijze van dit volk, meester wevers van kleurrijke katoenen gewaden genaamd ‘shamas’. Hierna keren we terug naar ons hotel voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

 

DAG 13: ARBA MINCH – LAKE LANGANO

Na het ontbijt rijden we door de Grote Slenk via het Abaya meer en Welaita Sodo naar het Langano meer, waar we kunnen genieten van wat ontspanning in het SABANA BEACH RESORT. We lunchen op het strand en hebben wat vrije tijd om te genieten van de hotelfaciliteiten. We dineren en overnachten in onze, aan de rand van het meer gelegen, lodge. (O,L,D)

 

DAG 14: LAKE LANGANO – ADDIS ABEBA – BRUSSEL

We brengen op onze laatste dag, na een vroeg ontbijt, een bezoek aan het Abijatta-Shalla Lakes National Park gekend omwille van zijn uitzonderlijke diversiteit aan watervallen. Hierna reizen we terug naar Addis Abeba. We houden nog even halt aan de Unesco-site van Tiya, een prehistorisch begrafeniscomplex waar 36 megalieten met mysterieuze gebeeldhouwde symbolen werden ontdekt. We lunchen onderweg in een lokaal restaurant. Aangekomen in de hoofdstad kunnen we nog gebruik maken van een dagkamer om ons op te frissen vooraleer we van een typisch Ethiopisch afscheidsdiner genieten en de internationale retourvlucht naar Brussel nemen. (O,L,D)

 

DAG 15: BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Boeking

Deze reis is inclusief

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 25.09.19)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering. Indien u een annulatieverzekering wenst, kunnen we deze voor u afsluiten.

 

Boeking

Niet inbegrepen in deze reis

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Visumkosten en eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Eventuele fotografie- en filmkosten
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)

 

Boeking

Belangrijk!

 • Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: Internationaal paspoort (6 maanden geldig na retour). 
 • In uw reispas dienen minimum 2 blanco pagina's te zijn
 • Voor Ethiopië is een visum noodzakelijk (hiermee kunnen wij u helpen)
 • Minimaal  8 deelnemers, maximum 15 deelnemers

Reizen is het uitgelezen moment om u in orde te stellen met inentingen zoals o.a. Hepatitis A en B, Tetanus, Difterie. Uw arts of het tropisch instituut kunnen hierbij zeker helpen. Zij zullen u bovendien ook correct kunnen adviseren over al de inentingen die nodig zijn en de voorzieningen die u dient te nemen voor een bezoek aan deze bestemming.  Inenting tegen gele koorts is aangeraden.

Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

 

Boeking

Boekingsformulier

Default form intro voor Afrika